Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Нов живот за отпадъците - Дулово

Лятото е време за игри и забавления за децата, но епидемичната обстановка ограничава провеждането на много дейности. За това как можем да осмислим свободното време на децата през ваканцията, да научат нови и полезни неща, да спортуват и да се забавляват, разказва Мариана Маринова-председател на НЧ "Бялата лястовица-2018" в град Дулово.
На 22.07.2020 г., се проведе еко инициативата "Да вдъхнем живот на отпадъците", организирана от НЧ "Бялата лястовица – 2018" с партньорското съдействие на СНЦ "Дуросторум-Дръстър-Силистра".
В събитието взеха участие децата от детския лагер "Нещотърсачи", организиран от НЧ "Бялата лястовица - 2018" (20-25.07), както и по-големи младежи, които неведнъж са засвидетелствали своята загриженост за опасността от замърсяване с трудно рециклируеми суровини.
Децата участваха в няколко работилници, в които изработваха плетеница от найлонови торбички, тъкаха на картонен стан с отпадъци от хартия, изработваха сувенири и играчки от пластмаса, показаха как се изхвърлят пластмасови бутилки.
Всички участници в събитието се забавляваха с игрите: "Най-бързите картонени крака" – надбягване с кутии за обувки; "Махалото" – събаряне на пластмасови кофички с импровизирано махало; "Ти виждаш, аз чувам" – участниците се напътстваха един друг за "безопасно" преминаване между пластмасови кофички.
Вдъхвайки нов живот на отпадъците, децата заявиха своята загриженост за опазването на околната среда.
Събитието е част от проект "Партньорство за красива и чиста България", част от програмата _Място България на Сдружение "БГ Бъди активен" с подкрепата на Фондация "Кока-Кола".

Facebook коментари