Събота, 20 Юли 2024 г.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посети Силистра

На 21.07.2020г. в МБАЛ – Силистра се проведе среща с председателя на БЛС- д-р Иван Маджаров и гл.секретар УС на БЛС - д-р Стоян Борисов, с лекари работещи в лечебното заведение, както и общопрактикуващи лекари от общината. Присъстваха също директорите на РЗИ и РЗОК – Силистра, директорът на ЦСМП Силистра.

На срещата се обсъдиха проблеми във връзка с организацията на неотложната медицинската помощ в областта. Област Силистра е единствената в страната, в която няма разкрит неотложен кабинет и пациентите, най-често сами, посещават спешното отделение при областната болница за проблеми извън обхвата на спешността.

Обърна се внимание и на факта, че в последните години драстично намалява броят на медицинския персонал в областта, в т.ч. и община Силистра, което води до все по- трудното обезпечаване на 24- часова непрекъсната медицинска помощ за населението.

Във връзка с предстоящите преговори за НРД /Национален рамков договор/, бяха отправени обосновани, конкретни предложения за промени в правилата за договаряне на клинични пътеки, процедури и медико-диагностична дейност. Това би довело до възможността населението да получава помощта от която се нуждае, без да се налага да бъде насочвано към други лечебни заведения извън областта.

Не на последно място, но много важно, бе обсъден и въпросът за специализацията на младите лекари и най-вече мерките, които ще бъдат предложени, за привличане и задържане на млади кадри в МБАЛ Силистра.

Facebook коментари