Събота, 30 Септември 2023 г.

Непочистени сажди станаха причина за изгорял покрив

Покрив на къща в село Средище е изгорял, след като се запалили непочистени сажди в коминното тяло, съобщиха ОДМВР – Силистра. На сигнала за произшествието, получен в 02.17 часа тази нощ, се отзовали огнеборци от Противопожарния участък в село Кайнарджа. Преди да загасят пожара, изгорели около 70 кв.м покрив и имущество. Пострадали хора няма.
Комините и димоотводните тръби трябва редовно да се почистват от сажди, отново припомнят експертите от "Пожарна безопасност и спасяване". Почистването трябва да се извършва само по механичен начин чрез използване на подходящи инструменти, а не чрез запалване. Необходимо е внимателно да се провери изправността на комините - наличието на пукнатини и отвори по тях е сред най-честите предпоставки за пожар. Те трябва да са измазани отвън и отвътре.
Недопустимо е вграждането на дървени греди и горими конструктивни елементи в телата на комините. Пожарната опасност в този случай не е за подценяване – през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до запалване.

Facebook коментари