Събота, 10 Декември 2022 г.

В Силистренско няма кайсии и се налага да се берат с фадроми

Студът и сланата удариха тежко кайсиевите насаждения в Силистренско. На отделни места само по някои дървета могат да се видят оцелели по няколко плода.

В градината на Айнел и Сезгин Али няма берачи, както в други години. Стопаните, които имат общо 40 дка с кайсии, сами са решили да се справят с беритбата. И то по един любопитен, нетрадиционен и донякъде опасен начин. Айнел Али, земеделски производител, разказва:

"Тази година в сравнение с други години кайсии няма. Берем по една там, две тук...Принуждава ни да подходим така, качвам се в кофата на трактора, а мъжът ми я вдига и така берем. Няма кайсии за нас, камоли за наети работници. За резитбата взимат между 2 и 3 лева на дръвче, в един декар има 33 дръвчета, като сметнем по 40 дка, сметнете. Тази градина в момента е 18 дка от нея сме набрали 6 касетки с кайсии."

По този опасен начин на бране, стопаните спестяват разходи за берачи, но пък и кайсиите са малко. Макар и цената им тази година да е рекорда заради недостига от 2.00 до 2.50 лв. на килограм. Но те няма да покрият и минимална част от разходите.

Ридван Кязим е намерил купувач за малкото си кайсии, набрани от 60-те му декара.

Ридван Кязим, земеделски производител:

"В сравнение с миналата година, тази година кайсиите 99% бяха замръзнали от втората слана в землището на село Искра. В момента и румънците не идват, защото виждат, че няма стока."

В центъра на село Искра тази година може да се види само един търговец с микробус.

Красимир Димитров, търговец:

"При мен се носи много малко стока, но с качество и това продавам. Аз съм и производител, на мен между 10 и 20 стотинки ми стигат, пътувам от Варна, на тон ако сложа 10 стотинки 100 лева ми е горивото, така си продавам и моята продукция и съм доволен."

Красимир Димитров се занимава с овощарство от 40 години и е наясно с психологията на българския земеделец. Споделя, че според него в земеделието в България най-добре се печели от трайните насаждения, там са повече пари, но и много грижа. В Силистренско има около 22 000 дка с кайсиеви насаждения, като тази година няма да има добив между 80% и 90% от тях.а

Автор: Любомир Добрев

Facebook коментари