Неделя, 26 Юни 2022 г.

Третото допълнено и преработено издание на "Село Професор Иширково" излезе от печат

Краеведските изследвания на Добруджа се обогатиха с още едно, разбираме от публикация на страницата в социалната мрежа на АРТ Силистра, с автор Димитрина Христова.

Краеведът Господин Великов отпечата третото допълнено и преработено издание на "Село Професор Иширково, Силистренска област. Историко-етнографско и родово изследване". Луксозното издание от 470 страници е дело на Издателство "Ковачев" – Силистра. Изпъленно с богата информация, родови схеми и множество фотоси, повечето от които цветни, е колосален труд, плод на дългогодишна неуморна работа. Авторът доказва, че винаги има още какво да се открие в променливата съдба на този изстрадал край. За него и най-малкото изворче информация е ценно. И той я предава на белия лист по начин, който ще обогати познанията на читателя и ще предаде историческата памет на идващите поколения. И то не само за родното село, а за цяла Добруджая. Не са пропуснати и селищата, от които тръгват прадедите на днешните добруджанци.

Историческото време се оглежда в личното. Нали семейството, родът са основната клетка на общество! Родовото време е обвързано с единството между тях. Затова Великов и в тази книга им отделя такова внимание. Умело боравейки с пространството и времето, не само дава историческа информация, но изказва своето преклонение пред всичко, създадено от добруджанеца.

Изданието е своеобразна енциклопедия. Енциклопедия, която предлага история, материали за духовната култура, родова памет. И множество интересни приложения, които я правят още по-обширна.

Не за всичко може да се разкаже в една статия за това обширно изследаване, каквато е поредната книга на Господин Великов. Тя трябва просто да се прочете. С нея той успешно защита името си на интелигентен изследовател краевед, етичен и отговорен творец, който оставя внушителни документи на бъдещите поколения. Воден от любовта към историческата истина и и преди всичко към родното село и Добруджа, той ни предлага писание, което побеждава времето!

Facebook коментари