Понеделник, 10 Август 2020 г.

След два дни забрана, пак отварят дискотеките и разрешават сватбите, баловете и кръщенетата

След като преди два дни заради скока на новоинфектираните от над 200 души Кирил Ананиев издаде заповед за затваряне на барове и дискотеки, които не са на открито, сега предстои поредна промяна - забраната отпада.

Това се разбра днес от думите на зам.-министър Жени Начева.

Условието обаче било на човек да се полага по 1 квадратен метър. По думите на Начева браншовиците били поели ангажимент да се спазват специални противоепидемични мерки, които са били представени на Ананиев. Но какви са те - към момента остава неясно. Начева обясни днес тази непоследователност в действията на здравните власти с това, че... до момента нямало конкретни правила за работата на заведенията.

Отпадането на "ембаргото" (което се случва за втори път) идва след разпространената вчера позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ), в която се иска барове и дискотеки на закрито да продължат да работят. Обосновката, разбира се, е икономическата криза, която COVID-19 предизвиква и в този бранш. Още вчера от БАЗ са провели срещи с министър Кирил Ананиев. Среща е имало и днес.

"Нощните заведения са част от нашата общност и предлагат развлекателен продукт на изключително високо ниво. С тях са свързани и много съпътстващи услуги и бизнеси - музиканти, артисти, танцьори, диджей, охранители, таксиметрови услуги, дринк енд драйв, доставчици на ток, вода, интернет, алкохол, храна, комсумативи, почистващи фирми и т.н.

Всеки бизнес търпи загуби в следствие на кризата, но не считаме, че е редно нощните заведения да понесат толкова сериозна тежест. За тях не работи нито мярката 60/40, нито има намалена ставка на ДДС, нито някой е получил грант до момента. За тях са само сметките, вноските по кредитите и наемите", заявяват от асоциацията, като тук се има предвид намаленият извънредно ДДС за бизнеса от 20 на 9 на сто", заявяват оттам.

Оттам намекват и че протестите и други масови събития от тези дни са по-опасни от ходенето на дискотека.

"С оглед масовите събития от последните два дни, у нас се затвърждава убеждението, че не развлекателният сектор е най-рисков", посочват.

И обясняват също така, че получавали множество въпроси, като:

"Колко са заразени в нощните заведения и колко от тях са в болница или починали? А колко са в множество други рискови сфери, които от уважение към труда на работещите в тях не бихме желали да споменаваме поименно? Или колко заразени сезонни работници са се върнали от гурбет в претъпканите самолети от Европа и каква част от клъстерите са пламнали от тях?"

А днес, редом до Начева, председателят на БАЗ Ричард Алибегов заяви:

"Всички заведения са оборудвани с всичко необходимо и считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават. Не мислим, че ние сме развъдник на заразата."

Не можело обаче заведенията да се затварят през 7 дни, 80 000 души щели да останат без работа - допълни.

Ситуацията е на практика дежа вю, след като и миналия месец Ананиев издаде заповед за затваряне на дискотеките на закртито. Последва спешна среща при премиера от страна на бранша и на следващия ден заповедта беше отменена, като тогава от БАЗ посочиха, че била станала "техническа грешка".

Facebook коментари