Вторник, 27 Октомври 2020 г.

Възпитаник на ПМГ Силистра представя книгата си за агресията в семейството на открито

Силистренецът родом Огнян Димов, който е със защитена във Франция научна степен "д-р по философия и психология", написа и издаде книгата "Агресията в семейството" (Пътища за преодоляване. Има и втори докторат - по психология, философия и теология в един от най-големите в света изследователски центрове - при проф. Юта Шерер, световно име в сферата на хуманитаристиката. Завършил е във Випуск 1984 на ПМГ "Св. КЛ. ОХРИДСКИ" Силистра. Завършил е СУ "КЛ. ОХРИДСКИ" София и има специализации в чужбина. От 2020 г. отново е в родината си и в София работи като психоаналитик и психотерапевт, но поддържа своя практика и в Париж.

Книгата бе представена във в. "24 часа" в началото на м. юни т.г.: "Психоаналитикът установява, че не само агресията между интимни партньори, родители, деца, но и агресията към нас самите се оказва дълбоко вкоренена в навиците, възпитанието и културата ни. А възпитанието и вътрешното себеусещане на родителите особено влияят на нагласата на детето към конкретно поведение.

Предстои представяне на книгата в Силистра, което буквално ще се проведе на открито - на плочките пред Регионалната библиотека "Партеньй Павлович" от 18.00 часа на 16 юли.

В "Агресията в семейството" читателят ще открие безценни примери, свързани с различните измерения на агресията – тази на жената към несъстоялата ѝ се женственост, на мъжа към неговата мъжественост, на партньорите преди брака, на съпрузите в брака, в рамките на семейството, както и тази между децата и родителите. На разбираем език Огнян Димов разглежда различните механизми на несъзнаваното, при които модели от миналото биват пренасяни в настоящето и определят и бъдещото развитие на дадени взаимоотношения.

И макар агресията често да е заложен модел на поведение, от който не само не можем, но и подсъзнателно не искаме да избягаме, тя не трябва да бъде игнорирана. Тази малка книга дава основата на един искрен и нужен диалог – този със самия себе си, както и този с най-близките хора".

Facebook коментари