Вторник, 25 Януари 2022 г.

Официално откриха паметника в село Старо село в чест на добруджанци мъченици

На 6 юли 2020 г. в село Старо село, община Тутракан, бе открит паметник на отвлечените и репресирани староселци по време на румънската окупация. На паметника са изписани имената на 133 мъже, станали жертва на акции през 1913, 1926 и 1940 г.срещу българщината от страна на тогавашната кралска румънско-чокойска власт с участието на куцовласи – население от Македония, преселено в Североизточния край в българските земи – на територията на Южна Добруджа.

В този период със специален закон за "третината" се отнемат земи на българи за оземляване на нашествениците колонисти. През границата при Цар Самуил, а и от други места мнозина добруджанци бягат в Стара България и участват в четите на Добруджанската революционна организация. Известно е, че в градове като София и Варна има добруджански квартали с българи от Добруджа.

Според материал на Исторически музей Тутракан, публикуван във в. "Напредък" Тутракан, в нощта на 3 срещу 4 юли 1926 г. чета на ВДРО (в нея има и староселци), водена от Слави Алексиев и Стефан Боздуганов, навлиза в село Старо село. Акцията й приключва без жертви. От Силистра през деня пристигат жандармеристи от Силистра, за да блокиран целия район.

Започват масови арести на над 70 души в селата Старо село, Сяново, Шуменци и Варненци. Сред тях повечето са роднини избягали в Стара България или хора по някаква причина неудобни на румънската власт. Обвинението: помощ на "бандитите от ВДРО". В м. Кулвала на 5 юли 27 души, от които 22 са от с. Старо село, са избити. За кървавото събитие пишат медиите в България и в други европейски страни. Последват масови убийства в село Белица.

И все пак идва Видовден – 7 септември 1940 г. – подписана е Крайовската спогодба между България и Румъния. Така преди 80 години Южна Добруджа е възвърната към майката родина България и е извършена безпрецедентна размяна население – българи от Северна Добруджа – Румъния, идват в България, а румънци и куцовласи от Южна Добруджа, отиват да живеят в северната ни съседка Румъния.

снимки: община Тутракан

Facebook коментари