Понеделник, 10 Август 2020 г.

Апелативният съд във Варна потвърди оставането в ареста на Венцислав М., арестуван за разпространение на наркотици в Силистра

Апелативният съд във Варна потвърди определение на Окръжен съд – Силистра, по силата на което обвиняемият за разпространение на наркотици Венцислав М. /на 32 години/ е с мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Пресцентъра на Апелативен съд-Варна.
На 15 май тази година Венцислав М. е разпространил чрез продажба на друг мъж високорисково вещество. При полевия наркотест то е реагирало на метамфетамин. В автомобила на обвиняемия и в апартамент, обитаван от него са намерени две електронни везни. 31-годишният Венцислав е поискал Окръжният съд в Силистра да измени взетата на 18 май първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража". Молбата му е отхвърлена и той обжалва пред въззивната инстанция.

Пред Апелативния съд днес адвокатът му обясни, че няма доказателства довереникът му да е извършил престъплението. Почти всички процесуално-следствени действия са изчерпани, очакват се заключенията на вещи лица, но това не налага Венцислав да е в ареста, смята защитата.
Апелативната прокуратура поиска Апелативен съд-Варна да потвърди определената от Окръжен съд-Силистра мярка за неотклонение "задържане под стража" като изтъкна тежестта на разследваното престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лв. "Основателно е предположението, че обвиняемият е извършил престъплението. Това показва, че той не се е поправил след предишното си осъждане – за държане на марихуана и амфетамини. Ето защо може да се укрие и да извърши друго престъпление", заключи представителят на държавното обвинение.

Въззивният състав намери жалбата срещу определената най-тежка мярка за процесуална принуда за неоснователна. Съдът изтъкна, че след извършените множество действия по разследването не остават съмнения за съпричастността на привлечения към наказателна отговорност. Събраните веществени доказателства и свидетелски показания сочат, че именно той е извършил престъплението. Съдебният състав оцени като негативни личните качества на дееца – той е комбинативен, упорит, не работи, осъждан е за същото престъпление. Разследваната деятелност е трайна, добре обмислена и прикрита. Въпреки наличието на постоянен адрес, не може да се отхвърли опасността обвиняемият да се укрие.

С тези мотиви съдебният състав потвърди определението на Окръжен съд-Силистра. Отменен беше постановеният от първата инстанция двумесечен срок, в който не се допуска ново искане за изменение на мярката за неотклонение.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което е потвърдена мярката за неотклонение "задържане под стража" на Венцислав М. - обвиняем за разпространение на високорискови наркотици в Силистра, не подлежи на обжалване.

Facebook коментари