Понеделник, 10 Август 2020 г.

Силистренският съд остави за постоянно в ареста хванатия с над 50 грама марихуана Мартин

Окръжен съд-Силистра определи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Мартин Й. от град Силистра, който без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение, и е управлявал мотоциклет като неправоспособен водач, след употреба на наркотични вещества. За тези престъпления Окръжна прокуратура-Силистра е привлякла 25-годишният младеж към наказателна отговорност, съответно по член 354а, ал. 1 и по член 343б, ал. 3 от НК.

Припомняме, че на 2 юли тази година обвиняемият Мартин Й. е бил спрян за проверка в село Калипетрово, докато управлявал мотоциклет "Ямаха" като неправоспособен водач след употреба на наркотични вещества – марихуана. При личен обиск служителите на реда открили в Мартин Й. 11,9 грама зелена суха тревна маса, реагирала на марихуана.

В условията на неотложност било извършено претърсване в жилище в селото, в което живеел Мартин. Там са намерени и иззети още 36,9 грама суха тревиста маса, която реагирала при теста на марихуана.
Прокуратурата поиска от Силистренски окръжен съд да определи най-тежката мярка за процесуална принуда – "задържане под стража" за обвиняемия, мотивирайки се, че може да се направи обосновано предположение, че той се занимава с разпространение на наркотични вещества, може да извърши ново престъпление или да се укрие.

Защитата на Мартин Й. пледира, че той не е извършил престъпление, което да се квалифицира като тежко, че същият трябва да полага грижи за баща си, който не е добре здравословно, и поиска по-лека мярка за неотклонение.
Обвиняемият Мартин Й. каза пред съда, че не продава и не разпространява наркотични вещества, а иззетото количество е било за негова лична употреба. Той поиска по-лека мярка за неотклонение, заявявайки, че няма да се укрие, нито да извърши ново престъпление.

Окръжен съд-Силистра като взе предвид събраните до момента доказателства по делото прие, че липсват доказателства за съществуваща реална опасност Мартин Й. да се укрие. Не така стои въпроса според съда с другата предпоставка за "задържане под стража", а именно обвиняемият да извърши друго престъпление. Той е следствен по досъдебно производство отново свързано с държане на наркотични вещества, по което от обитаваното от него жилище са били изземвани наркотични вещества. Не може да не се отчете и обстоятелството, че на 02.07.2020г., освен описаните деяния Мартин Й. е управлявал МПС като неправоспособен водач.

Преценявайки броят на извършените правонарушения на 02.07.2020г. и наличието на друго висящо досъдебно производство, по което обвиняемият е разследван, съдът прие, че е реална опасността той да извърши друго престъпление.
Съдът намери за неоснователни възраженията представени от защитата на обвиняемия. Съпричастността на обвиняемия към престъплението по новото производство е обоснована. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода.
Въз основа на горните аргументи Окръжен съд – Силистра уважи искането на прокуратурата и определи по отношение на обвиняемият Мартин Й най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража".

Определението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Варна.

Facebook коментари