Сряда, 03 Март 2021 г.

Днес в Старо село се открива паметник на мъчениците на Добруджа

Днес почитаме паметта на 27 невинни български селяни от селата Старо село, Шуменци, Варненци и Сяново, разбираме от страницата в социалната мрежа на Исторически музей - Тутракан.

В нощта между 3 и 4 юли 1926 г. чета на ВДРО навлиза в селото, в чийто състав участват и селяни от Старо село, емигрирали в свободна България. Началникът на местния румънски жандармерийски пост е уведомен и с бомба в ръка застава до общината. Но силно изплашен забравя да хвърли бомбата и тя избухва в ръката му, той загива. Четата успява да се върне обратно зад границата до сутринта без да даде жертви. Останалите румънски жандармеристи едва на разсъмване, след като четата спокойно напуска селото, излизат извън поста и уведомят властта за случилото се. Веднага шефът на окръжната жандармерия в Силистра, капитан Попеску, тръгва за Старо село с автомобили и отряд жандармеристи.

След пристигането на капитан Попеску, преди обяд на 4 юли, целият район е блокиран и започват масови арести в селата Старо село, Сяново, Шуменци и Варненци. Арестувани са над 70 селяни. Основно това са хора, които имат роднини емигрирали в България или са с будно българско самосъзнание и са неудобни на румънската власт.

Над арестуваните започват жестоки инквизиции, с цел да изтръгнат признания, че помагат на "бандитите от ВДРО". Побоищата и изтезанията продължават и на 5 юли, придружени с грабежи на храна и малтретиране, и на останалите хора в селото.
На 6 юли след 2 денонощия на издевателства и мъчения 27 човека, от тях 22 от Старо село, вързани един за друг са поведени по пътя за Силистра. В местността Кулвала ги причаква рота от 36 Румънски жандермерийски полк и селяните са избити по неописуемо жесток и безмилостен начин.
Кървавото събитие скоро става известно, както в България, така и в Европа.
Староселци не са забравили своите скъпи жертви и издигат паметник на лобното място и в центъра на селото.

Днес от 19 часа в Старо село ще се открие паметник на мъчениците на Добруджа, жертви на румънската окупация от Старо село.

Поклон пред паметта им!

Facebook коментари