Понеделник, 24 Юни 2024 г.

Петима силистренци си изработиха антитела против COVID-19

Към 2.07.2020г. под карантина в област Силистра са 543 лица, пристигнали от страни, с по-интензивно разпространение на COVID-19 и за които се изисква 14-дневна домашна карантина. За отбелязване е, че 94 от тях са без личен лекар и се наблюдават от инспекторите на РЗИ Силистра, съобщават от здравната институция. На този етап не са регистрирани болни с COVID-19.

Към 30.06.2020 г. с бърз тест 677 са изследваните за COVID-19 - персонал и потребители от институции за социални услуги и други социални услуги от резидентен тип, и 11 изследвания с PCR тест на лица под карантина. От бързите тестове са установени само 5 лица със защитен титър на IgG антитела.

Антитела са имуноглобулин G (IgG) - ако ги има, означава, че инфекцията е прекарана и човекът е оздравял.

Според специализирани медицински публикации изследването за SARS-CoV-2 – IgG антитела е серологичен тест за откриване на специфични антитела от клас IgG, произведени от човешкото тяло в отговор на инфекция с вируса SARS-CoV-2. Антителата, открити чрез серологични тестове показват, че човек е бил в контакт със SARS-CoV-2, независимо от това дали има симптоми, специфични за инфекцията или е с безсимптомно протичане.
След около 20-22 дни от появата на симптомите срещалите се с вируса пациенти ще изработят IgG антитела, които могат да се установят в кръвта. В малък процент от хората (4,3%) с отрицателни резултати на RT-PCR са открити специфични за вируса IgG или IgM антитела, което показва, че серологичните тестовете могат да бъдат полезни при наблюдение на асимптоматични носители.

Facebook коментари