Събота, 25 Юни 2022 г.

Доброволци отпразнуваха деня на Дунав с инициативата "Да разЧИСТИМ реката"

Представители на СНЦ ,,Дуросторум-Дръстър-Силистра" и доброволци отпразнуваха деня на Дунав с инициативата "Да разЧИСТИМ реката".

Беше почистен участъкът от пристанището на Силистра до Стария дъб, който както всички сме виждали беше изключително замърсен. Въпреки 36-градусовата жега, за около 60 минути с над 20 доброволци почистиха крайбрежната зона и напълниха 15 големи чувала с отпадъци.

Участниците в инициативата споделиха, че основните замърсители са били опаковки от храни и напитки, но в същото време не е бил малък броят на небрежно подхвърлените маски и ръкавици. Безкрайни бяха картонените чаши от кафе, а на някого малко не му е достигнало, за да изхвърли старателно събрания боклук на подходящото място и го е оставил където му е било удобно.

След почистването се проведе тематичен концерт под Стария дъб на Центъра за Музика и Изкуства "Мегатон", с участието на малки и големи мегатончета. Чуха се хитове като "Там, край реката", "Рибка", "Празник", "Дунай, Дунай", "Еко песничка", "Трите кофи" и "Heal the world".

Събитието е част от програмата _МЯСТО България – гражданска инициатива за облагородяване на публични пространства, която стартира през 2020 г. под името "Партньорство за красива и чиста България". Програмата се реализира от Сдружение "БГ Бъди активен" с подкрепата на Фондация "Кока-Кола" и обхваща 6 града – Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра.
Местен партньор в проекта е СНЦ "Дуросторум-Дръстър-Силистра", а дейностите се реализират с подкрепата на Община Силистра.

Facebook коментари