Понеделник, 17 Юни 2024 г.

В Силистра лекарите в Спешно отделение ще отработят 15-дневното си предизвестие

Днес сутринта интервю на Веселина Миланова в предаването ''Преди всички'' даде д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ-Силистра.

Неговата тема бе колективната оставка на медиците в Спешно отделение, след проявената към тях агресия.

"Лекарите очакват да видят подкрепата и уважението от обществото, а не тази агресия, нападки и заплахи, които получиха за денонощната си работа в спешното отделение на болницата". Тя уточни, че лекарите ще продължат работа, защото по Кодекса на труда са длъжни да отработят 15-дневно предизвестие:

"Това е допълнителен труд, който те полагат чрез дежурства в спешното отделение, защото всички те са специализанти в различни отделения на нашата болница, където е основният им трудов договор".

В предаването "Преди всички" д-р Костадинова уточни, че са проведени вече няколко срещи с подалите оставка лекари и в четвъртък предстои нова среща, на която ще присъства и районен прокурор и председателят на Общинския съвет:

"Хора, които имат управленски функции, за да ни помогнат да ги убедим да продължат работа и след 15-те дни предизвестие. Аз нямам административни правомощия - като директор на болницата, да ги принудя да полагат допълнителен труд", обясни д-р Даниела Костадинова и добави, че случаите на агресия към лекари са много чести.

Д-р Костадинова коментира липсата на наказания на хората, посегнали на лекари, и предложи да им бъде налагано да полагат общественополезен труд в лечебното заведение, в което са проявили агресия спрямо медици.

информация: БНР

Facebook коментари