Неделя, 22 Май 2022 г.

Местен археолог дари 100-годишна книга и 130-годишно списание на силистренската библиотека

На 27 юни /по стар стил/, се отбелязват 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Калоян Димов – археолог в "РИМ-Силистра" направи ценно дарение на библиотеката - издадената през 1920 година книга "Иван Вазовъ. Животъ, произведения и възгледи. София. 1920." от Юрдан Трифонов. Авторът е изтъкнат български историк, литературовед, езиковед и фолклорист, почетен доктор на СУ "Св. Климент Охридски". С това заглавие се обогатява сбирката на Регионална библиотека "Партений Павлович" от стари книги, издадени преди сто години. Книгата е ценна освен със съдържанието си и с факта, че е издадена в период, който се отличава с голям брой издавани книги в малък тираж и с хубава хартия.
Калоян Димов подари на Библиотеката и списание "Денница" от май 1890 година. То е "месечно литературно списание", създадено и редактирано от Иван Вазов.

"Това е старата любов на Вазов – едно литературно издание, в което ще бъдат привлечени всички писатели – тя сега се възражда" пише Румяна Арнаудова. Още с излизането на първите броеве, списанието спечелва голям брой читатели, защото отразява не само културния живот, но и политически въпроси и естетически възгледи. То отразява демократичното отношение към живота и литературата, и гражданската позиция на Вазов. Въпреки че е излизало само две години, Вазовото списание оставя следа в историята на българския периодичен печат с културно подбраното си, българско съдържание.

От силистренската библиотека, подчертаха, че младият историк, които им е подарил ценните издания се чувства пряко свързан с периодичните издания в България и тяхната история. От 2016 г., когато е създадено научното списание за нумизматика "Реверс", той е негов главен редактор.

"Благодарим на Калоян Димов за това, че с щедрия си дарителски жест прави ценните издания притежание на Регионална библиотека Силистра. Сигурни сме, че те ще бъдат оценени достойно и от нашите читатели!" четем още от страницата в социалната мрежа на културната институция.

Facebook коментари