Сряда, 05 Октомври 2022 г.

Удължават до 15 юли извънредната епидемична обстановка

Извънредата епидемична обставнока в страната се удължава до 15 юли. Това обяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет.

На влизане Борисов настоя от министртите да се поразредят малко, за да може да говори и да има два метра дистанция. Всички министри бяха с предпазни маски, а премиерът свали своята, за да обясни какво се предприема оттук нататък.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че от 26 май до 9 юни средно дневно са извършени 1 200 проби на ден, като в последните 2 седмици близо 2 000 проби са били извършени на ден. След 26 май средното ниво на заболелите от коронавирус е 2.43%, докато сега е 4.4% - това показва, че има повишаване на интезиновстта на епидемичния процес и разпространението на коронавирус.

Има увеличение броя на заразените медицинските специалисти - 371 човека, отчете здравният министър. Коронавирусът продължава да е с неизяснен произход и представлява сериозна опасност за общественото здраве, предупреди Ананиев.

Заболяването продължава да регистрира медицински персонал и няма открито лечение, мярка и ваксина. Всичко това дава основание, с което да предложим да се удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли. През този период няма да се налагат нови и тежки мерки, а ще бъде заложено на тези, които се прилагат в момента, увери Ананиев.

Забранява се влизането на територията на страната от определени държави. Трябва да има физическа дистанция, дезинфекция, носене на маски и дистанционна форма на работа. Силно ще бъдат завишени мерките и контролът по тяхното изпълнение, предупреди Кирил Ананиев.

Борисов подкрепи тезата на Ананиев и посочи, че проблемът е, че нямало някой от света, който да ни каже кое е правилно и кое не.

Аз така с яд по някой път слушам някои критици за проба-грешка. По целия свят се движат така и ще отворят ресторантите чак юли месец. Безспорно мерките вършат резултат за здравето на хората, отбеляза премиерът.

По думите му нищо не се прави, което да притесни психически хората. Спряхме брифингите, близо 3 000 са тестуваните. Медиите си взимат информацията, не ние всяваме страх, изтъкна премиерът и настоя от министрите си да минат към следващите точки от дневния ред.

Facebook коментари