Четвъртък, 21 Октомври 2021 г.
FOODMARK

Директорката на болницата в Силистра с гневно писмо след агресията към медиците от Спешно отделение

На редакторската поща на "Кворум-Силистра" получихме отворено писмо от директора на МБАЛ-Силистра д-р Даниела Костадинова, което публикуваме без корекции:

"Обръщам се към всички, които са били свидетели, участници, или просто са информирани за конфликтната ситуация в Спешно отделение на МБАЛ-Силистра на 16.06.2020г.

След обстойна проверка на конфликта, разговор с целия дежурен персонал и запознаване с видеоматериала от камерата в Спешно отделение,се чувствам отговорна и задължена да уведомя цялата общественост за фактите и да изразя категоричното си становище като директор на "МБАЛ-Силистра" АД и като лекар в този град с 35 годишен стаж .

Видно от видеоматериала, бащата на детето влиза в Спешно отделение в 00.16.мин. В момента в коридора на отделението няма пациенти и е направена минути преди това задължителната дезинфекция. След точно 4 минути чакане пред залата, бащата започва да рита вратата,да ругае и да заплашва. След повикване от дежурният лекар Д-р Насуф, се явяват 2 автомобила на МВР и 2 на СОД. Бащата е видимо афектиран, държи се агресивно. Въпреки ситуацията лекарят преглежда детето, което идва с оплаквания от болка в окото, която междувременно е отзвучала. Няма проблем налагащ спешна помощ,но детето е видимо много уплашено от създалата се ситуация, изпада в стрес. Това са фактите. Последващата проверка на Окръжна прокуратура, след подадения от нас и от РК на БЛС сигнал, ще удостовери истинността на ситуацията.

След дългогодишната ми практика на лекар в този град,продължавам да не разбирам и да приемам, как е възможно да отидеш през нощта да търсиш помощ и след 4 минутно изчакване да отключиш подобно поведение, да псуваш, заплашваш,обиждаш хората от които очакваш помощ,включително и на етническа основа.
В кой век живеем?

Това, което се е случило не е първият,за съжаление няма и да е последният случай в Спешните отделения в болниците в България. Това, което е изключително тревожно и болно е нагласата и поведението на хора, бивши общински съветници, лидери на парламентарно представена политическа партия,/ става дума за дядото на детето/, т.е.политически и обществено ангажирана личност. Възмущението на господин Веселин Георгиев публикувано на следващия ден в 13.22ч. навежда много тъжни констатации и доста тревожни размисли.Цитирам част от публикацията: "Ритане на задници; магарета; некадърници; църен доктор; малцинството, което ще си го отнесе;"и т.н.

Само до преди месец обществото аплодираше лекарите и сестрите вечер, в знак на благодарност към тези, които денонощно, рискувайки собствения си живот и здравето на семействата си, се бориха с епидемията от Covid-19,Някои лекари и сестри загубиха живота си в тази битка...Както скоро заяви известна българска журналистка: "Епидемията свърши,време е да започнем отново да бием лекарите!" Не знам дали някой си дава сметка, че фактът, че в нашата област останахме само с 5 пациенти с Covid -19, че не допуснахме зараза на други хора и персонал, е резултат от денонощни усилия на всички нас, на безсънни нощи, висок професионализъм и саможертва,за да опазим живота на всички. Понеже господин Георгиев ме призовава да се самосезирам,аз го правя.

Господин Георгиев, понеже цитирате Хипократовата клетва/любим цитат на всички недоволни от системата на здравеопазването/, Ви съветвам да я прочетете и да ми посочите къде точно в тази свещена клетва е споменато, че лекарите са хора без достойнство, без личен живот, че това са хора, които са длъжни да спасяват нашия живот и здраве, а ние да ги ругаем, бием, обиждаме, унижаваме и утре отново да разчитаме на тях.
За сведение на всички,които не знаят и на тези, които със злоба и цинизъм коментираха публикацията на господин Георгиев,заявявам,че в Спешно отделение не работят "некадърници, които не стават за отделения и кабинети", а малкото млади лекари специализанти, които са избрали да останат и работят в Силистра, защото никой не желае да работи в Спешно отделение и за това има една проста причина-огромният стрес и грубото, обидно и агресивно поведение на хора, като въпросните.

В гр.Силистра работят малко млади лекари, а останалите са вече на възраст, безкрайно уморени и със своите здравословни проблеми. Борбата на ръководството на МБАЛ-Силистра е тази болница да просъществува, защото всички ние, които сме избрали да живеем в този град, разчитаме на нея.Ситуацията на извънредното положение показа, че дори и да не желаеш, ще разчиташ на спешна помощ тук и сега. Как ще задържим малкото млади лекари и сестри, които сме успели да привлечем и задържим да останат и работят в България и в Силистра, при наличието на подобно отношение?! Ако едно общество ругае и бие своите лекари и учители,то е обречено на гибел. Когато някой е недоволен от хората в бели престилки, към които се е обърнал за помощ,си има законови и цивилизовани начини да изрази своето недоволство.

Както господин Георгиев се е обърнал към всички положили Хипократова клетва, аз се обръщам към всички хора живеещи в област Силистра:
Уважавайте труда на малкото останали лекари и медицински сестри на които разчитате денонощно,защото те са хората, които въпреки, че ги ругаете и унижавате,ще изпълнят своя професионален дълг и ще ви помогнат в ситуация,в която са застрашени вашето здраве и живот ! 3а това няма закон, за това ние можем само да апелираме, а всички да се замислим!"

Facebook коментари