Понеделник, 05 Юни 2023 г.

Гражданска защита предупреждава: Очаква ни рязко влошаване на времето

През следващото денонощие ще настъпи рязка промяна на времето у нас и ще започне метеорологичната зима. Причината е бърз студен атмосферен фронт. Това е началото на едно продължително застудяване в страната ни. Още тази вечер със силни, а в пулсации и бурни ветрове от северозапад ще започне да нахлува много студен въздух, който до сутринта ще достигне и източните райони. Ще завали дъжд, който бързо ще премине в сняг и в отделни райони ще се образува снежна покривка. Има условия за снежни виелици, особено в планинските райони и в Североизточна България, а по планинските проходи ще има навявания. Най-слаби ще бъдат валежите в Северозападна, а по-продължителни на места в Източна и най-вече Югоизточна България. През деня температурите ще понижават и към 14 часа в по-голямата част от страната те ще бъдат от минус 2° до 2°.
Атмосферното налягане ще се повишава.
Рязко влошаване на времето в планините. Ще е облачно със снеговалежи, силен и бурен вятър и снежни виелици. Чувствително понижение на температурите и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде около минус 10°, а на 2000 метра - около минус 14°.
Над Черноморието ще е облачно. Още от сутринта студеният фронт ще е над района. Ще вали дъжд, който бързо ще премине в сняг. Ще бъде много ветровито – със силен, на места бурен северозападен вятър. Чувствително понижение на температурите. В сутрешните часове температурите ще бъдат все още високи – 4°-7°, а вечерта – от минус 1 до 1°. Температурата на морската вода е 12°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала с тенденция на усилване.

ГД "Гражданска защита" – МВР препоръчва на гражданите:
Снеговалеж и заледявания

• При обилен снеговалеж е необходимо да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания и заледявания.
• Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
• Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
• Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
• Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
• Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на МВР и телефон 112.
• В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
• Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
• Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
• Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
• Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.
• В населените места се обърнете към административните власти, органите на МВР или Пътните служби.

При възникване на критична или бедствена ситуация моля, своевременно да се уведомява оперативния дежурен в ОКИЦ-Силистра на:

Телефон/Факс : 086/ 832-112, 086/ 838-112

Facebook коментари