Четвъртък, 30 Юни 2022 г.

В Силистра гларусите тормозят все повече неговите жители

Точно преди 11 месеца от "Кворум-Силистра" алармирахме за нарастващия проблем с гларусите в крайдунавския град.

За съжаление от тогава до сега не се виждат никакви действия от страна на която и да е институция за намаляване на тормоза върху силистренци от вече най-разпространените птици в крайдунавския град.

Все повече наши съграждани се оплакват от невероятни шум, който вдигат големите птици и проблемите, които носят след себе си.

Гларуси тормозят силистренци, особено в централната градска част. Птиците обитават покривните пространства на всички значими обществени сгради, а вече завладяват жилищните блокове и къщи, като непрекъснато изнервят техните обитатели.

Още от съвсем ранни зори, хищните птици започват да издават крещящи звуци, които събуждат семействата. Писъците на гларусите са с такива децибели, че дори и най-качествената дограма не може да ги спре.

Освен това този вид пернати са много нахални в търсене на препитаване и даже крадат храна от балконите.

Най-неприятното последствие от местообитанието на гларусите си остават техните изпражнения. Освен, че са отвратителна гледка, ако останат повече време върху повърхността на автомобил, могат да разядат покритието на боята.

До днес по темата размножаване на гларусите не се прави нищо. Даже в момента, когато новото поколение вече лети с просто око се вижда, че има свръхпопулацията.

Единствения по-хуманен начин за справяне с птиците към момента са специални устройства, които издават звук на по-голям от тях хищник, който да ги плаши. Но тази техника била много скъпа.

Facebook коментари