Понеделник, 08 Март 2021 г.

Откриха изрисувания с графити "Бял генерал" в Силистра

Въпреки валялия с прекъсване дъжд в град Силистра, днес в късния съботен следобед Инициативен комитет от живеещи на ул. "Генерал Скобелев" номер 24 откри осъществената идея, замислена през м. ноември м.г., както обяви председателката на сдружението Лилия Велчева, а именно - източната фасада на жилищния блок да бъде изобразена с лика на генерал Михаил Скобелев (Белия генерал). Пред него и от двете страни на блока също негови жители поддържат красиви градинки със специално създаден алпинеум.

В деловата част на събитието бе включен кратък обзор на именувани на руския пълководец населени места, улици и училища в България, както и описание на живота и делото на потомствения руски военен, от чиято фамилия четирима имат заслуга към българската история.

Програмата имаше и музикална част с участието на Трио "Елмина", група "Интер" и акордеониста Тодор Скорчелиев. Г-жа Велчева благодари на авторите на паното - екип начело с художника Боян Вихренов, който заедно с партньора си в начинанието на Светослав Георгиев осъществява възложението на инициаторите.

Благодарение и на други възложители като Драгомир Димитров и Янислав Георгиев, в Силистра има вече реализирани 15 подобни проекти, като в ход са още 4. Всички те дотук имат историческа тематика, но в бъдеще време са възможни и други с различно съдържание. Според Боян, който е трето поколение професионален художник, тези творчески задачи са възможности да бъде упражняван занаятът и да се доусъвършенства с използване на смесена техника и фасадни спрейове.

От името на Инициативния комитет бяха връчени поздравления на съмишлениците за създаване на мащабното пано - сред тях бизнесмени, юристи, общественици, както и представители на други житейски сфери. Представен бе и поздравителен адрес от областния управител Ивелин Статев, единствен представител на институция, уважил, макар и задочно, мероприятието, обявено в публичното пространство с модерната дума "флашмоб".

"Българската поговорка "Съседът е по-важен и отроднина" е мъдрост, родена в живота", написа преди няколко месеца във Фейсбук учителката, поетеса и общественичка Лилия Велчева от Силистра. Според нея, "Това старо правило важи и днес, ще бъде актуално и утре. Сега, когато често се налага да преодоляваме административни пречки, неразбиране от социалната функция на собствената ни държава, е време да започнем да правим опити за промяна на пряко зависещите от нас неща – най-напред в мястото, където живеем. Всеки мечтае за жилище с добри съседи, с които да съжителства мирно и щастливо. Това не винаги се получава, но ако сме дипломатични, ако сме добронамерени, нещата могат да се получат добре".
овод за написаното тогава от Велчева, която в близкото минало бе начело и Дамски клуб "Осезание", бе поредната изненада от съседа й Георги Вълев, също общественик, който преди време изработи красива удобна пейка за пред блока на ул. "Генерал Скобелев" в крайдунавския град. Следват втора пейка и масичка,отново от дърво за под сянката на близко дърво.

Направил е и дарил масичка с пейки и на по-далечните ни съседи – от другите входове. Едната от е изработена заедно с внука му Преслав от Варна. Така по съседски блокът и пространството край него са облагородени, вкл. с градинка с посадени дървета, храсти и цветя,за които се грижат други съседи.
И ето, идва време за "черешката на тортата" – тържеството за откриване на графитено пано на историческа тематика, в основата на което е славен руски генерал, представител на заслужила фамилия пълководци и доброволци, останали в историята с благото, свършено за България.

Facebook коментари