Събота, 04 Декември 2021 г.

Рамадан Аталай: Вместо АЕЦ "Белене" да изградим двата хидроенергийни проекта, които сме планирали с Румъния – при Силистра и Никопол

След като световните енергийни лидери Росатом, Фраматом и Дженерал електрик се обединиха в консорциум, вече няма да има политически фактор, който да ни натисне да спрем АЕЦ "Белене". Това коментира председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов пред Би ти ви.

Когато Франция , Русия и САЩ участват в проекта не може някой да ни натисне да го спрем. Тази пречка е съществувала преди, призна Николов. Той обяви, че не се притеснява от високоактивното отработено гориво от 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй и бъдещата втора атомна, което след обработка и остъкляване ще се връща и съхранява в хранилище в България."Това е стратегическа суровина, която може да ни потрябва", посочи Николов.

Против реализирането на АЕЦ "Белене" пък се обяви Рамадан Аталай от ДПС. "Сега вече този проект не е необходим за България. След приемането на бюджета на ЕС за Зеления пакт трябва да насочим вниманието си към зелената енергетика, към цифровата база, а не към "Белене", каза Аталай и припомни , че Ахмед Доган е определил АЕЦ Белене като "патриотична авантюра".

Вместо да дадем 10-20 млрд.евро и после да се чудим къде ще дяваме високактивните ядрени отпадъци, по добре да се направи Национален план за превръщане на въглищните централи в басейна в парогазови , за изграждане на два хидроенергийни проекта, които сме планирали с Румъния – при Силистра -Калараш и Никопол-Турномагуреле. С тези поректи може да се кандидатства пред ЕС за финансиране през Зеления пакет, каза Рамадан Аталай. По думите му зелената енергия може да ни струва 50 евро на Мвтч, докато атомният ток от "Белене – 100 евро на Мвтч. Според него има и риск при съхраняването на отработеното ядрено гориво, повтори Аталай и напомни за бъдещето на водородната енергия.

Facebook коментари