Четвъртък, 22 Февруари 2024 г.

Д-р Васил Славов: Случилото се в спешния център на МБАЛ-Силистра не е само престъплението срещу медицинския екип, а срещу обществото като цяло

Потърсихме за коментар председателят на Български Лекарски Съюз за Област Силистра д-р Васил Славов, относно случилото се в спешния център на МБАЛ-Силистра, за което писахме в "Кворум-Силистра" вчера, на когото зададохме няколко въпроса по електронната поща:

В: Д-р Славов как ще коментирате случилото се понеделник вечер , когато синът на общественик от града е извършил хулиганска проява в Спешно Приемно Отделение , без да има основание? Това поредният случай на анархистко деяние ли е или отново е старата тема за чувството за безнаказаност?

д-р В.С.: Здравейте, не мога да посоча точно, но мисля, че и двете са доста опасни за устоите на едно стабилно съвременно общество. Такива деяния са много лош пример за други хора, а отделно впоследствие отключват серия от нежелани и фаталния събития. Насърчаването на безредици и престъпления особено на обществени места трябва да бъде преследвано от закона с най-голяма строгост. Направили сме всичко възможно да предадем нарушителя на компетентните органи в най-кратък срок.

В: Кажете според Вас каква е причината граждани да си позволяват подобни неща? Защото си мислят, че няма да има последствия ли?

д-р В.С.: Възможно е, затова бил искал да създадем , ако е възможно една тема в развитие. Мисля, че ако медиите следят докрай тази неприятна история, усилията на прокуратурата и съда няма да останат напразни. Много често се вдига голям шум в началото, а в последствие всичко се забравя и дори и да бъде наложено сериозно наказание на дадения нарушител обществото не разбира и така се губи смисълът от всичко. Хората, които са склонни на престъпни прояви особено срещу длъжностни лица на обществено място показват, че нямат уважение към закона и държавата като цяло и това трябва да се счита като значимо престъпление. Повечето хора не осъзнават, че подобен нарушител разконцентрира и саботира дейността на здравните работници, на които е нанесъл морални или телесни щети с дни. В последствие невинни пациенти, които наистина имат нужда от помощ могат да пострадат. Тоест престъплението не е само срещу медицинския екип, а срещу обществото като цяло.

В: Разкажете ни малко за работата в Спешно Отделение, има ли разлика при нас и на други места?

д-р В.С.: Разбира се, но няма как с две-три изречения да се опише точно обстановката и спецификата на работата. Добре е хората да разберат, че Силистра е единственият областен град без дежурен лекарски кабинет и всички, които имат някакво неразположение по което и време на денонощието посещават Спешното Отделение. Не е възможно един лекар и две медицински сестри да поемат нуждите на 110 хилядната ни област. Във филиалите в Дулово и Тутракан отдавна няма лекари и жителите от там често са ми споделяли, че когато имат нужда от медицинска помощ разчитат единствено на Спешното отделение в Силистра. В другите градове имат по двама лекари и няколко медицински сестри на смяна, да не говорим отделно за рецепция и охрана. Просто за информация бих искал да споделя, че е наистина трудно да се намерят колеги, които да дават дежурства в Спешното и това коства огромни усилия на ръководството на болницата и на местната управа. Абсолютно никой не иска да работи доброволно там, не само в Силистра, а в цялата държава заради условията и държането на повечето от пациентите. Недостигът на медицински персонал, особено лекарски е под критичния минимум за специализираните отделения, а за Спешно приемно се използват основно силно непопулярни и необичани сред колегите мерки, за да се състави месечния график. Многократно сме се опитвали да разясним факта, че това отделение е създадено предимно да посрещне пациенти в тежко общо състояние с обективни данни за мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, кома, състояние след ПТП, тежко нараняване, изгаряне и други подобни тежки състояния. Няма да изброявам другите 95 процента от случаите, в които някои граждани решават да използват отделението, за да не добие настоящия материал хумористичен вид. Обикновено човек оценява нещо чак , когато го загуби. Надявам се само да не останем скоро без лечебното заведение, от което всички имаме нужда, защото тогава ще разберем какво сме имали, но по трудния начин.

От "Кворум-Силистра" изказваме благодарност на д-р Славов за бързата реакция и се надяваме повече да няма подобни неприятни инциденти.

Facebook коментари