Сряда, 05 Октомври 2022 г.

В Силистренският спешен център фелдшерите вършели работата на лекарите

Според сега действащото законодателство фелдшерите нямат право да извършват определени дейности, за които са учили. Те се обучават по-дълго от медицинските сестри, но пък не получават необходимото образование, за да работят като лекари.

На ръба на закона работят фелдшерите в Силистра. Често им се налага да поемат функциите на лекарите, заради липсата на достатъчно персонал.

В Центъра за спешна медицинска помощ би трябвало да има лекар, който компетентно да определи какъв екип да бъде изпратен на повикването. В силистренския спешен център това се прави от фелдшерите. Заради липсата на достатъчно лекари, те са принудени да вършат дейности, за които по принцип нямат права.

"Така или иначе, в Спешния център фелдшерите работят и с дефибрилатори, и се налага да интубират, да извършват реанимационни дейности", обясни д-р Фанка Пачева.

Фелдшерът Иван Петков е с 38 години трудов стаж. Въпреки че не е доволен от отношението към професията му, смята да се пенсионира тук.

"Заплащането е под всякаква критика. С 485 лева заплата никой няма да поеме такава отговорност, това е цялата истина", коментира той.

Лекарите подкрепят исканията на колегите си.

"Това, което не е уредено е, че не е приета наредбата за техните компетенции, което е изключително важно да стане", смята д-р Фанка Пачева.

"Да се каже за тези фелдшери има ли статут, какво могат да правят, каква е тяхната отговорност, докъде им стигат техните възможности. И каква отговорност носят", поиска фелдшер Иван Петков.
информация бТВ

Facebook коментари