Петък, 03 Декември 2021 г.

При съседите: Румъния се отказа от китайските милиарди за нови блокове в АЕЦ-а до Силистра

Румъния прекрати днес споразумение с китайската компания CGN (China General Nuclear Power) за изграждане на два нови блока на АЕЦ "Черна вода", намиращ се на 100 км от град Силистра, на фона на нарастващо недоверие към китайските инвестиции в Европа, предаде АФП.

На заседание в Букурещ акционерите на компанията "Нуклярелектрика", в която румънската държава има мажоритарен дял, официално прекратиха този проект за сътрудничество, одобрявайки искане в този дух на министерството на икономиката.

Те "възложиха на управителния съвет да предприеме стъпки с оглед прекратяване на преговорите с CGN и на юридическите следствия" на документите, подписани досега с китайската компания, посочи "Нуклярелектрика" в съобщение до борсата в Букурещ.

Румъния ще трябва да търси други инвеститори за разширяване на единствената си атомна електроцентрала, отбелязва АФП.

АЕЦ "Черна вода" е проектирана за пет реактора. Трети и четвърти реактор са изградени съответно на 15 и на 14 процента, но строежът им е замразен от 1992 г. За изграждането им е необходима инвестиция от 6 милиарда евро.

Китайската компания CGN бе единствен кандидат за изграждане на 3 и 4 блок на АЕЦ "Черна вода" на търг, обявен от Букурещ през 2014 г. "Меморандум за разбирателство" бе подписан през 2015 г. от двете компании. Румъния подписа споразумение с китайската компания CGN в края на май 2019 г., съгласно което изграждането на реакторите щеше да се финансира с китайски кредит.

През лятото на 2019 г. САЩ включиха китайската CGN в списъка на компании, които представляват потенциална заплаха за националната сигурност.

На този фон румънският министър на икономиката, енергетиката и бизнеса Вирджил Попеску бе заявил в края на май, че проектът за разширяване на атомната централа трябва да бъде осъществен в партньорство със страни от ЕС или НАТО.

Facebook коментари