Петък, 01 Юли 2022 г.

10 години Силистра остава единствения областен град без денонощен спешен кабинет

Къде да търси човек медицинска помощ вечерно време, по празници или в почивни дни, когато поликлиниките, ДКЦ-тата и личните лекари не работят?

Не само насред грипна епидемия с подобна ситуация се сблъскват стотици пациенти и родители на болни деца. Става дума основно за неспешни, но тревожни състояния.

В тези случаи правило №1 е пациентът или родителят да се обади първо на личния лекар. По закон той е длъжен да осигури на всеки от пациентите си 24-часов достъп до медицинска помощ.

Това става по няколко начина - чрез дежурен кабинет на групова практика, на която е съучредител съвместно с други лекари или по договор с друго лечебно заведение, разкрило дежурен кабинет, но не и в Силистра.

Силистра е единственият областен център, в който няма кабинет за неотложна медицинска помощ. Липсата на 24-часов кабинет за неотложна помощ затруднява и работата на спешната помощ в града.

В основата на липсата на такъв кабинет е неразбирателство между семейните лекари и медиците в доболничната помощ в Силистра.

Причината е, че джипитата отказват да дават дежурства, а в местната болница лекарите не достигат.

Над 1000 пациенти месечно търсят медицинска помощ в спешното отделение на Силистренската болница и там лекарите са претоварени.
2/3 от пациентите на спешното отделение са контингент на личните лекари. Според действащата нормативна уредба, ако се почувстват зле през нощта или по празниците, те трябва да се обръщат към своето джипи или да посещават кабинета за неотложна медицинска помощ. Тъй като такъв няма всички отиват в болницата.

Проблема се обсъжда публично на местно ниво през юни на вече далечната 2011 година.

След като в Силистра областния управител д-р Владимир Янков сформира Комисия за организиране на кабинет за осъществяване на неотложната медицинска помощ в областта, една от основните теми на срещата при него е да се уточняват термините - бе кое е спешна, а кое неотложна помощ.

Държавата е определила за осигуряването на 24-часово дежурство 11 стотинки на месец за всеки записан в листите на личните лекари пациент. Тези пари до момента никога не са получавани, защото няма обособен подобен кабинет и няма сключен договор. При 40 000 души записани в тези листи, сметката показва, че се падат по 89 лв. на дежурство.

Участие в заседанието на комисията, оглавява тогава от зам. областния управител Тодора Цонева, са взели изп. директор на МБАЛ-Силистра д-р Даниела Костадинова, директорите на: Районен център по здравеопазване (РЗИ) д-р Константин Попов, на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) Атанас Атанасов; на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) д-р Фанка Пачева, началникът на "Спешно отделение"в МБАЛ-Силистра д-р Антония Христова, председателите на Регионалното сдружение на семейните лекари в Силистра д-р Стелияна Величкова и на Регионалните колегии на БЛС д-р Теодор Иванов, управителят на Медицински център Силистра д-р Веселин Пенев, председателят на комисията по здравеопазване към Общински съвет – гр. Силистра д-р Мария Стойчева, експерти от областна администрация и журналисти.

На първото заседание на комисията стана ясно, че пациентите не търсят личните си лекари след изтичане на работното време и в почивните дни, а търсят "Бърза помощ". Според д-р Костадинова. малцина обаче знаят, че като спешни случаи се характеризират само животозастращаващите. Всички останали се трупат в сметката на болницата. От болницата не смеят да връщат пациенти, като 30 % от тях не са и здравно осигурени и отказват да заплащат таксите на лечебното заведение.

Комисията предложи на личните лекари да обсъдят предложението за дофинансиране със 7 стотинки дейността на кабинета, което би довело дежурните там лекари да получават 163 лв. на дежурство, а както и да я заявят да ли са съгласни да дават подобни дежурства.

Регионалното сдружение на семейните лекари в Силистра проведжда свое заседание на 14 юни за да вземе решение дали са съгласни да дофинансират услугата с още 7 стотинки, върху 11-те, които държавата е определила и да се изясни има ли желаещи да дават дежурства, ако бъде създаден кабинет за неотложна помощ.

Личните лекари тогава заявяват своето съгласие да има такъв кабинет и единодушно гласуваха осигуряваната за него сума да бъде отпусната от техния бюджет, но не се съгласяват да я дофинансират с още 7 стотинки.

А след като им са раздадени анкетни листи за съгласие за даване на дежурства в кабинета, се оказа, че от 33-ма присъстващи само д-р Галина Василева е дала своето съгласие за дежурства. Както мотивите за това тяхно решение са били физическата невъзможност да приемат своите пациенти, да дават нощни дежурства, след което отново да бъдат пълноценни при прегледите на следващия ден. Откриването на подобен кабинет щял дублира дейността на "Спешно отделение" в болницата, заявяват те. В същото време дежурния лекар не може да направи каквото и да е изследване и де факто ще можел да ползва само слушалките си за да определи спешността на пациента.

От своя страна те правят насрещно предложение за промяна в Наредбата, с която и спешните центрове да могат получават тези 11 стотинки, като допълнително финансиране за 24-часово дежурство.

Така се стигна до второ и последно заседание на областната комисия, провело се на 15 юни. На което стана ясно, че откриването на такъв кабинет се отлага поради липса на дежурни лекари, независимо, че е осигурено помещение и финансиране.

На заседанието Областният управител изразява категоричното си несъгласие с досега демонстрираната практика да се бяга от отговорността от оказване на неотложна помощ и прехвърлянето на този ангажимент върху спешния център. Пред присъстващите той заявил:

"Много държа на това – населението на община Силистра и на съседните общини (Алфатар, Кайнарджа и Ситово), да има възможност, когато се нуждае от медицинска помощ – тя да бъде оказвана, когато е извън работното време на личните лекари. Не само държа, но и настоявам, и ще използвам всичките си правомощия, като областен управител, за да стане това нещо!"

Към днешна дата в община Силистра осъществяват дейността си 29 лични лекари и общо 51 в област Силистра работещи със Здравната каса.

Все още е актуална Наредбата, с която и спешните центрове да могат получават тези 11 стотинки, като допълнително финансиране за 24-часово дежурство или 89 лв. на дежурство.

Тази сума не е била атрактивна през 2011 година за личните лекари, към настоящата 2020 година привлекателността на това заплащане изглежда още по-малко вероятно.

Facebook коментари