Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Димитричка Търпанова: Пестицидният контрол на плодовете и зеленчуците на границата трябва да бъде целогодишен

Димитричка Търпанова, зам.-председател на УС на Добруджански овощарски съюз, даде интервю за предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус"

Водещ: Г-жо Търпанова, защо се появи съмнение, че при зеленчукопроизводителите има злоупотреба с евросредства. Беше ли тенденциозно и избирателно показан част от онлайн Консултативния съвет по плодове и зеленчуци?

Димитричка Търпанова: Аз съм присъствала на този Консултативен съвет. Тази помощ по обвързано подпомагане я получаваме през този програмен период, тоест от 2014 година близо 6 години. Г-н Василев – организационен секретар на "Български пипер" от много преди това, е присъствал, както на нотификацията на схемата, така и при обсъждането на плащането за следващата година. Просто изказването, че всеки втори от производителите лъже и краде, е обидно за бранша. Не може всички производители на пипер - 50 % от тях да крадат, и като секретар и като Асоциацията на производителите на плодове да си затваряме очите и да крадем от парите на другите 50 %, които са реални производители. Това е просто несериозно. Бюджетът е един. Той се разпределя на всички отчели продажбата на плодове и имащи право на база на площите, които отглеждат, да получат подпомагане. Тоест, ако всеки втори твой член краде, значи ти спиш и оставяш да се откраднат парите от другите 50 %, които работят реално. Това най-малкото е несериозно. Аз конкретно съм представител на овощарския бранш, винаги сме се борили и ние, и министерството, и Фонд "Земеделие" да се подпомагат реалните производители. Искахме отчитането да става само на база на реални фактори или отчети от касови апарати, искахме повече проверки. И действително нещата започнаха да се регулират.

Водещ: От страна на Министерството на земеделието имаше ли реакция по вашите предложения за завишаване на контрола, така че средствата да се разпределят справедливо?

Димитричка Търпанова: Всяка година до 1 август Министерство на земеделието предлага на Европейската комисия какви ще бъдат схемите за конкретната държава. В конкретната държава има повече свобода как ще бъде разпределена схемата по обвързано подпомагане. Всяка година след като приключи очертаването по директните плащания, вече на база на извадка от Фонд "Земеделие" колко площи са заявени по различните култура, ние задължително имаме минимум 1-2 съвета преди 1 август, когато браншът си дава предложенията какво ще иска за следващата година. Миналата година по настояване на Асоциация "Български пипер" се направи отделна бюджетна схема "Пипер". Средствата за всичките зеленчуци са една и съща константна сума, която се разпределя по видове култури, и на база на отчетите се получават парите. Всичките пари се разпределят в бранша, обаче разпределени за различни видове зеленчукови култури. Миналата година по настояване на "Български пипер" бюджетът за пипера беше отделно. Затова на база на площите, които са били отглеждани, те получиха голяма ставка, което е за сметка на производителите на домати, краставици, патладжан, които останаха с по-малък бюджет. На практика не знам как г-н Василев го изчисли, че трябва да вземе 120 лева при положение, че на съветите се борят за подпомагане от 200-250 лева. Никога не са правени неща, без да са съгласувани с бранша. Каквото сме поискали, сме го дискутирали много пъти, докато стигнем до общо мнение как да изглежда подпомагането по обвързаната подкрепа за следващата година. А по отношение контрола работим съвместно, всички неправителствени организация от бранша, които са членове на Консултативния съвет по плодове и зеленчуци, участват в тия важни за бранша разисквания.

Водещ: Директорът на Българската агенция по безопасност на храните разпореди да се завиши контрола по границите на влизащите в страната плодове и зеленчуци и за спиране на нерегламентирания внос, какъв е коментарът Ви?

Димитричка Търпанова: Аз първо искам да благодаря от името на българския производител на директора на БАБХ, че се осмели да издаде такава заповед. Първо, основната функция на БАБХ е безопасността и здравето на хранене на българския гражданин. Това нещо трябваше да се направи отдавна. Нашето предложение, на производителите, е този пестициден контрол да продължи целогодишно, а да не е само в началото за тези култури, за които е излязла заповедта – първите плодове. По принцип нашите производители спазват правилата на Европейския съюз по отношение пестицидни остатъци. Препаратите за растителна защита, които Европейската комисия е сметнала, че не са подходящи за здравето на хората, при нас се забраняват. А същевременно вносът от страни-членки и нечленки на Европейския съюз, в които се ползват тези препарати за растителна защита, не е забранен. Ние произвеждаме продукция, която отговаря на стандартите, а внасяме същата тази продукция с пестицидни остатъци, които не са разрешени за България. Поради тази причина настояхме
да се ограничи вносът на храни, които не отговарят на изисквания на българския стандарт по отношение на пестицидна остатъчност.

Водещ: Каква е тазгодишната реколта на плодове? Черешите продължават да държат много високи цени на пазара, очевидно, че количеството им е малко. На другите плодове какво е състоянието?

Димитричка Търпанова: Кайсиите, моето производството е по Силистра-Тутракан-Русе, 80-90 % замръзнаха от поредицата минусови температури. При черешите при нас реколтата не е много добра – около 20-30 % след студовете остана. Имаме поражения и по ябълките. Имаме райони в страна, където черешите са със свръхпроизводство, тоест, качеството не е толкова добро за фрешмаркета и отива предимно за преработка. Малкото череши, които останаха, имат добро качество, но според мен държат висока цена поради несигурността на пазара. Това е едно от последствията на коронавируса. Веригите консумират доста от нашата продукция, както в прясно състояние, така и от преработвателната промишленост. Така че това си е едно нормално последствие. Невъзможно е част от нашата качествена продукция да стигне до крайния потребител поради една или други причини. Ние в момента берем череша, но поради малкото количество не може да се прецени какво ще излезе, как да се договори износа при положение, че не знаеш дали ще можеш да направиш количеството. Трудна ни е годината, а тази седмица се очакват и поредица от градушки. Дано Господ пази нашите производители!

Facebook коментари