Вторник, 30 Ноември 2021 г.

Областният управител Ивелин Статев поздрави работещите в архива в Силистра

Областният управител на област Силистра Ивелин Статев отправи своя "Поздравителен адрес" до колектива на силистренския отдел на Държавна агенция "Държавен архив" във връзка с Международния ден на архивите.

На своето годишно общо събрание през м. ноември 2007 г., проведено в Квебек (Канада), членове на Международния съвет на архивите вземат решение датата 9 юни да бъде обявена за Международен ден на архивите. Международният съвет е основан на същата дата през 1948 г. в Париж към ЮНЕСКО и по този начин се отбелязва неговата 60-а годишнина, като се популяризира главната му цел – да насърчава международната солидарност между неговите членове

Идеята за определяне на Международен ден е представена от МСА пред ЮНЕСКО още през 2005 г., като тогава тя е обвързана с предложението за обявяване на Световен ден на аудиовизуалното историческо наследство.

В Силистра структура на архивите, като отдел на Окръжен народен съвет – Силистра, има от 1963 г. в резултат на административно-териториалната реформа от 1959 г. От 1988 г. е в структурата на община Силистра. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при Министерски съвет.

Facebook коментари