Вторник, 25 Януари 2022 г.

ЕРП Север приключи проект за над 15 000 лв. по обезопасяване на електропроводи в община Тутракан

През месец май екипи на Електроразпределение Север извършиха редица дейности по обезопасяване на електроразпределителната мрежа в община Тутракан.

Монтирани бяха 140 броя дистанционери и 150 птицезащитни устройства по електропроводи средно напрежение. Работата по обезопасяване беше изпълнена от специалисти, обучени за работа под напрежение без да бъде прекъсвано на електрозахранването в селата Гарван, Главиница, Зафирово, Нова Черна и Тертер.

Общата стойност на направената инвестиция възлиза на над 15 000 лв. Целта на дейностите, включени в ремонтната програма на дружеството, е да се намали аварийността по електропроводите, подаващи електрозахранване към близо 10 000 клиенти в посочените села, както и да бъде опазен животът на птиците в района. Проектът се осъществи в съответствие с изискванията за осигуряване на непрекъснато електрозахранване на клиентите, които работиха и се обучаваха от дома в условията на извънредно положение в страната.

Дистанционерите се монтират в междустълбия между фазови проводници. Те се използват за фиксиране на разстоянията и възпрепятстване на допира между проводниците, като посредством абсорбиране на вибрации и люлеене водят до намаляване на аварийните изключвания при контакт между въздушните електропроводни линии.

По време на активния сезон на гнездене на прелетните птици се избягва поставяне на защитни платформи поради вероятността от изоставяне на гнездото от птиците. Този сезон е подходящ за монтиране на птицезащитни устройства върху проводниците и изолаторите по електрическите стълбове. Устройствата осигуряват защита на птиците от контакт с електроразпределителната мрежа, като пречат на пернатите да кацат по стоманорешетъчните стълбовете и по този начин ги предпазват от попадане под напрежение. Изработени са от изолационен материал и имат сферични накрайници, благодарение на които птиците не се нараняват при опит за кацане.

Facebook коментари