Четвъртък, 16 Юли 2020 г.

32 са досъдебните производства за нарушаване на карантинните мерки в областта, взети на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна

420 са вече досъдебните производства за нарушаване на карантинните мерки, наложени срещу разпространението на COVID-19, взети на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна до днес, 2 юни 2020 г., съобщават от там.

32 от тях, се водят в Районната прокуратура в Силистра. Досъдебните производства за престъпление по член 355, ал. 2 от НК , като по този текст в Наказателния кодекс е предвидено наказание до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Всички досъдебни производства се водят срещу българи, които са пребивавали в рискови страни със смъртни случаи от коронавирусна инфекция и след пандемията са се завърнали в България. Въпреки че са получили предписание от българските здравни власти за спазване на задължителна изолация, за да бъдат предпазени други хора, те са напуснали домовете си под различен претекст. Най-често за да отидат при свои близки, да пазаруват в магазин или да пият кафе с познати.

Сред нарушителите с повдигнати обвинения за нарушаване на карантинните мерки срещу COVID-19 има и хора, които са отишли да регистрират в КАТ внесената от чужбина кола или да внесат документи за издаване на нова лична карта или международен паспорт.

Facebook коментари