Четвъртък, 16 Юли 2020 г.

Възпоменателни прояви се проведоха в област Силистра за 2 юни

На 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България в област Силистра се проведоха редица прояви.

В индивидуален режим венци и цветя положиха на паметника на възрожденеца и революционер Стефан Караджа представители на различни институции – общински и регионални, както и на политически партии, културни институти и неправителствени организации.

Областният управител Ивелин Статев и Елена Томова - главен секретар, поднесоха от името на държавната власт в област Силистра, д-р Юлиян Найденов и неговите заместници поднесоха венец и цветя от името на община Силистра, а д-р Мария Димитрова и общински съветници от името на Общински съвет - Силистра.

По подобен начин паметта на българите, дали живота си за Родината, бе почетена и в останалите общини на областта, включително и в Дулово, където своята почит и преклонение пред героите изразиха инж. Невхис Мустафа-председател на ОбС Дулово, д-р Юксел Ахмед-кмет на Община Дулово, заместник-кметовете Юксел Исмаил и Доротея Тотева, представители на политически сили, служители и представители на НПО.

Във всяко населено място и особено там, където са 45-те паметника в чест на жертвали се за свободата, на този ден се провеждат възпоменания.

В много от читалищата в област Силистра библиотекарите и секретарите им подредиха кътове с материали по темата - плакати, книги, други издания. Творци, ученици и представители на различни съсловия също се включиха виртуално в проявата.

В не едно населено място в областта имената на Христо Ботев, Васил Левски (паметници и на двамата има в по няколко населени места в областта, както и именувани средища на образованието и духовността), Хаджи Димитър и др. носят улици, села и читалища. Стефан Караджа има паметник в Силистра, на него също е именувано село в община Главиница.

Facebook коментари