Петък, 05 Март 2021 г.

Бившият бар "Лотос" става подслон за бездомниците в Силистра

Помещението до Профсъюзите, известно до скоро като бар "Лотос", се подготвя за временно убежище за бездомниците, информираха от областна управа. Там те ще бъдат приютявани в най-мразовитите зимни дни, когато съществува непосредствена опасност за живота им на улицата, съобщи заместник областният управител Тодора Цонева.
До края на тази седмица ще приключи освежителният ремонт на санитарните помещения. Той ще бъде извършен от общинската фирма "Жилфонд". Нужните за целта материали на стойност около 200 лева, осигурява областната администрация.
В помещението, което е държавна собственост, ще могат да се подслонят до 20 души, които да преспят и да получат храна. Но това ще се случи само в извънредни зимни условия с много ниски температури и то като временна мярка, припомня отново заместник-областният управител Тодора Цонева. Тя информира, че е създадена нужната организация за охрана на обекта и за почистването му, така че да не бъде нарушаван обичайния ритъм на работа и живот в тази част на града.
Социалната кухня и две от големите вериги магазини са изявили желание да съдействат, за да се предоставя храна на бездомниците в критични зимни условия. Неправителствени организации ще осигурят завивики. Народният представител Стефан Господинов, по чиято инициатива бе поставен на вниманието на институциите този въпрос, дарява 500 лева, с които да бъде подпомогнато хранителното обезпечение на тази извънредна дейност.
Снимка на Алексей Минев

Facebook коментари