Понеделник, 06 Декември 2021 г.

Спасение или още неприятности ще донесат валежите през юни за силистренските земеделци

През повечето дни от първото и второто десетдневие на юни времето ще бъде неустойчиво. В началото на месеца развитието на земеделските култури ще протича с по-забавени темпове и температури под нормата, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева за сайта agri.bg.

До средата на първото десетдневие на много места в страната се очакват валежи, които ще подобрят почвените влагозапаси в 50-сантиметровия слой и условията за вегетацията на пролетните култури.

Оскъдните валежи в края на май и очакваните в началото на юни могат да се окажат обаче твърде закъснели за есенните посеви на много места в Източна България, включително и в област Силистра. При тях репродуктивните фази от развитието протичаха при липса на достатъчно почвена влага. Ето защо в голяма част от източните райони се прогнозират по-ниски добиви, а на места преждевременно пожълтелите посеви, с недобре озърнени класове, няма да бъдат реколтирани.

Прогнозираното неустойчиво време през юни, с чести валежи, ще създава условия за развитието на редица гъбни болести – мани по лозата и зеленчуковите култури, ступясване по овошките и др.

През месеца остава опасността от градушки. След градушка засегнатите овощни и зеленчукови култури при първа възможност трябва да се третират с медсъдържащи фунгициди, припомнят от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Снимката е направена на 01.06.2020г. в Силистренско.

Facebook коментари