Събота, 25 Март 2023 г.

Назад в историята: Преди 10 години пропада последния опит да се възобнови работата на ферибота "Силистра-Кълъраш"

На 1 декември 2009 г. терминалът на ферибота "Силистра-Кълъраш" от румънска страна в Кълъраш, е затворен едностранно, като е отказан достъп до пристанището на българския кораб.

Автомобилите, използвали услугите на ферибота до момента, за преминаване от единия бряг – на другия, са пренасочени към Бак-а.

Кметът на Кълъраш –Николае Драгу, аргументира едностранното спиране работата на терминала тогава с мотива, че между концесионерите няма подписан договор за сътрудничество с Окръжен съвет –Кълъраш, който регламентира отношенията между концесионерите.

Проблемът, според прокуриста на българската фирма –концесионер Пламен Ангелов, е възникнал от неприемливите условия в предложението за споразумение с новия румънски концесионер –фирмата "Глобал лайн".

За преодоляване на противоречията между двете страни през месец април 2010 година в румънския град Турну Северин е свикана и смесена българо-румънска комисия. Тя се оказва безрезултатна, тъй като двамата концесионери отново не достигат до споразумение.
Смесената комисия дава срок на спорещите страни до 30 май да решат проблема помежду си.

Между българския и румънския концесионер не се наблюдава сближаване на позициите, поради което концесионера от българската страна – "Дунавски индустриален парк" изпраща до смесената комисия молба за удължаване на срока за решение до 30 юни. Според румънската страна обаче – този срок е неприемлив, като така пропада и последния опит да се възстанови работата на ферибота, изграден по програма ФАР на Европейския съюз.

Фериботния комплекс е прехвърлен за управления на ДП "Пристанищна инфраструктура-Русе", а кораба обслужващ ферибота е нарязан скоро след това на скрап.

Facebook коментари