Вторник, 30 Ноември 2021 г.

Стела Флорова: Потопени сме в среда на груб език, неистини, интриги и злотворство на всеки срещу всеки

От време на време срещаме интересни позиции и послания на силистренци в социална мрежа.

В фейс страницата "Духът на стара Силистра" прочетохме интересен пост на известната силистренска поетеса Стела Флорова, който публикуваме с нейно разрешение.

"Публикувайки снимките на рода на съпругът ми, Румен Атанасов, трябваше да напишем и кратка характеристика за всеки – кой какво е оставил след себе си; какво е била делото на живота му. Например за министър Данев силистренци песен са създали: "Кажи на Данев министра, защо продаде Силистра, Силистра, Добрич, Тутракан, на тези мръсни мокани, със дълги ризи непрани…"

Сега песни по такива поводи не се създават, но пък има социални мрежи, в които удобната форма на изказа е строга и лаконична. Никой не чете дълги текстове. Така възникна в мен въпросът: Биха ли могли поколенията след мен да охарактеризират делата, борбите и постиженията ми с две думи?! Мислейки така, огледах се за средата около мен, тая в която са потопени и децата на всички нас – телевизии, печатни издания, социални мрежи. Ужас!

Груб език, неистини, интриги, злотворство на всеки срещу всеки. Заринати с тези злобни ежедневни изблици, не случайно не употребявам "злободневни", ослепяхме! Как тогава децата ни ще виждат "златното зърно" за да го отгледат и развият. Какви плодове ще берат децата ни?! До такава степен сме се взрели в недостатъците, грешките и провалите на всички други, че дори изпускаме безценни мигове от собствения си живот.

Забравяме, че имаме нашата отговорност за самите нас, за обществото, за да бъде животът ни по-добър."

Facebook коментари