Сряда, 17 Април 2024 г.

Стефан Райчев: "Калина Илиева вкара "Меком" в "черния списък" на САПАРД"

Преди година 109 фирми попаднаха в т. нар. "черен списък", като неизрядни бенефициенти по програма САПАРД. Повечето от тях бяха от преработвателната промишленост, а проектите са свързани с технологично обновяване на производствата им.

Собственик на голяма месопреработвателна фирма в Силистра каза, че без да бъдат открити никакви нарушения проектът му е бил разследван месеци наред. Той твърди, че в бранша още тогава е имало информация за фалшивата диплома на Калина Илиева и за многобройните имейли, които тя е пращала до ОЛАФ без да ги съгласува с българските институции.

В Силистренското предприятие проектите по програма САПАРД са приключени и отчетени още през 2002 година. Затова собственикът останал много изненадан, когато прочел името на фирмата си в медиите и то в "черен списък" на некоректните бенефициенти. Стефан Райчев твърди, че в него са подбрани фирми, които не са били в топли отношения с властта при управлението на тройната коалиция.

И че целта е била да се разчисти конкуренцията в млеко и месопреработвателния бранш. Месеци наред фирмите от списъка са били подложени на тормоз, разследвани и проверявани за несъществуващи нарушения, по сигнали на Калина Илиева.

Стефан Райчев, собственик на месопреработвателно предприятие:
- При нас преди постъпването на Калина Илиева фондът се произнесе, аз имам официални документи, фондът се произнесе, че няма никакви нарушения. Въпреки всичко тя прати документи в прокуратури в ОЛАФ.

Потърпевшите фирми многократно са искали срещи с Илиева, но тя отказвала и парадирала с връзките си в ОЛАФ.

Стефан Райчев:
- По заобиколен начин ни се показваше, че може да се уредят нещата.

Репортер:
- Т.е. да ви изкарат от черния списък при определени обстоятелства?

Стефан Райчев:
- Не, аз категорично отказах да водя такива разговори и не съм искал да бъда изкаран от черния списък по друг ред. Исках да стане по етапния ред,

В бранша се говори, че Илиева се е целила в стола на земеделския министър. Това донякъде обяснява аферата с подслушването на Мирослав Найденов пак по сигнал на Калина.

Стефан Райчев:
- Всички, които тя неправомерно ни вкара в списъка, ние ще я атакуваме и ще си търсим правата за пропуснати ползи и за тази помия, която тя е направила в рамките на година. Тя стигна много далеч.

Засегнатите фирми настояват освен Калина Илиева, да бъдат разследвани и бившите ръководители на фонда, които са я назначили на работа и с които е работила.
Информация БНТ
Маргарита Иванова

Facebook коментари