Сряда, 08 Декември 2021 г.

Мениджърът и председател на ОП на КСБ Иво Лозев: В Силистра има бум на регистрациите на строителни фирми

Мениджърът и председател на ОП на КСБ - Силистра Иво Лозев даде интервю за вестник "Строител". Статията излезе в последния брой на вестника.

Ж: Инж. Лозев, преди всичко да се представите за онези от читателите ни, които не Ви познават. Разкажете ни как избрахте строителната професия? Коя е фирмата, която ръководите, и в каква сфера е специализирана?

Професията ми е генно предопределена сякаш – баща ми също е строител, а аз обичах математиката. Завършил съм ВИАС (сега УАСГ), специалност "Промишлено и гражданско строителство". След дипломирането си съм работил по обекти на "Заводски строежи ПС" АД и в "Стройпроект" ООД, а 6 години бях зам.-кмет на община Силистра. Компанията, в която работя, е специализирана в сферата на високото строителство и е с най-много хора и най-голям обем на изпълнените 3/8 обекти на територията на област Силистра. Около 90% от нашите контрагенти са частни възложители – земеделски производители и други.

Ж: Посочете някои от най-интересните обекти, които сте изпълнили?

Най-интересните ни обекти отново са свързани със зърнопроизводи- тели. Като пример мога да дам базата на един от най-големите търговци на зърно в света – АДМ. Преди три години изпълнихме и обект от 10 силози на брега на р. Дунав. Общо имаме направени над 100 заедно с площадките към тях. Построихме най-модерния свинекомплекс на австрийско-немски възложител в гр. Генерал Тошево за 35 хил. броя животни. Изградихме зърнобаза на "Органик Ленд Корпорейшън", това е канадска фирма, обработваща семена. Гордеем се с предприятие за белене на семки в с. Ситово, както и с всички обекти, възложени от местния бизнес. Това е може би най-голямата фабрика на Балканския полуостров в тази сфера. Гордост за нас е рехабилитацията на ОУ "Св. св. Кирил и Методий", знакова сграда за града ни, на стойност 3,5 млн. лв., изпълнена преди две години.

Ж: Ръководите Областно представителство на КСБ. Какви са особеностите на региона, касаещи бранша. Какви са проблемите и предизвикателствата, с които строителите тук се сблъскват?

Безспорно има проблеми, които се срещат навсякъде в страната. Но има и такива, които са специфични за различните региони. За нашата област е характерно, че е отдалечена в географско отношение от столицата. Тук, както и в северозападната част на страната, почти няма инвестиции в последното десетилетие. Населението намалява. Всичко това се отразява на бранша. В областния център едва ли има 3 – 4 жилищни сгради, които се изграждат на година, т.е. този тип строителство е сведено до минимум. Имаше работа покрай зърнопроизводителите, които получават субсидии по различни програми. Но променената обстановка в държавата се отразява негативно и се наблюдава свиване на инвестициите. От друга страна нашата област е определяна като "ковачница" на кадри. В цяла България е известно, че най-добрите строители са в Кърджалийския регион, в Делиормана или в Силистренско. Имаме много качествени кадри, които с времето са намерили по-добро препитание или в чужбина, или в големите градове, където нормата на заплащане е различна. В последно време пък се наблюдава едно много интересно явление. Появиха се много посредници, които събират бригади от по 5 – 10 или 20 души. След това същите тези хора ходят по обектите и ги предлагат, с което се изкривяват отношенията възложител – строител, защото по средата се появява субект, който предлага работници при определени условия. Самите посредници са много далеч от заплащането на данъчни и социални задължения, на обезопасяване и осигуряване на работещите. Това е изострено в последните няколко месеца, възложителите наемат такива бригади, осигуряват се фиктивни договори със строителни фирми. Интересно е, че в Силистра има бум на регистрациите на фирми от бранша – от 26 през миналата година сега са 44 или 45. Една от причините са изискванията, които има към работниците в Германия и Белгия. Там трябва да се предоставя документ за членство в Камарата и те идват при нас да си извадят удостоверение за съответната категория обекти, които могат да изпълняват.

Ж: Минаха отчетните събрания. Какви цели си поставяте за настоящата година?

Събранието в Силистра се проведе непосредствено преди обявяването на извънредно положение. Тогава гледахме оптимистично и си говорехме какво ни предстои. В региона трябваше да стартират два много интересни обекта, като се очакваше, че ще има работа за всички, тъй като повечето фирми тук са с между 5 и 10 души работници. Предстоеше и завършването на обекти с европейско финансиране, но сега всичко е различно.

Ж: Как Областното представителство си партнира с местната власт? В какви направления от Вашата дейност виждате възможностите за сътрудничество?

Имах идея като новоизбран председател на ОП на КСБ – Силистра, да организирам срещи между нас и представителите на местните власти в областта. Решихме първо да дадем на кметовете 100 дни, за да навлязат в работата си. Но със ситуацията се наложи известно забавяне и на тези разговори. Мога и друго да кажа – КСБ изначално вдъхваше респект в кметовете, с годините нещата се промениха, може би защото проблемите започнаха да се решават на друго ниво. А сега сякаш отново се връща доверието, всички представители на местната власт например ни уважиха при отбелязването на Деня на строителя. Това показа тяхното отношение. В община Силистра също така се провеждат срещи с участници в строителноинвестиционния процес, където се обсъждат проекти за финансиране от Интегрираните планове за градско развитие. Основният ми апел към местната власт и местния бизнес е: Доверете се на строителите от Силистра – те няма да Ви подведат.

Ж: Какви обекти се очаква да бъдат изпълнени в областта? Стартът на какво предстои?

С оглед на променената ситуация дори и кметовете не знаят какво предстои. Те все още не са наясно дали няма да се пренасочат средства към други задачи. Всяка една община има обекти, които трябва да се изпълнят в Силистра са за около 5 млн. лв., а в по-малките градове – за по 1 млн. лв.

Ж: Посочете 3-те основни приоритета пред КСБ.

– Да мобилизираме местните власти и местния бизнес да се доверят на строителите от региона – да покажем, че сме единна общност;
-Да съхраним коректността на взаимоотношенията помежду си;
-Да не допуснем срив на качеството с оправдания за трудности и липса на капацитет.

Какви препоръки бихте дали на ръководството на Камарата?

Преди време на няколко пъти открито заявявах, че КСБ започна да залита в определени посоки и се превръщаме в казионна организация. Но сега съм впечатлен от извършеното след промяната в състава на ръководството. Може би приоритет в момента е всеки един от нас да успее да се съхрани, а заедно да съхраним бранша.

Ж: Как настоящата ситуация се отразява на строителите в региона? Какви сигнали от тяхна страна постъпват към ОП-то?

Трудност е невъзможността ни да погледнем напред в бъдещето. Неизвестността плаши много всеки казва: не се знае какво ще стане. Това е отговор, който получаваме, когато поискаме оферти и от контрагентите ни. Преминаваме през катаклизъм, но вярвам, че всичко ще се оправи. Как при нововъзникналите обстоятелства си комуникирате с ръководството на КСБ? Срещате ли съдействие от тяхна страна и в какви направления? Категорично срещаме тяхната подкрепа – със съвети, с адекватно поведение.

Ж: В какви направления от дейността на ОП на КСБ може да си сътрудничите с в. "Строител"?

Върху бюрото ми, където имам всякакви документи, свързани с моята работа, в момента има и два броя на в. "Строител". Това означава, че като човек, като мениджър и председател на ОП на КСБ – Силистра, имам нужда от изданието. Безспорно можем да си бъдем полезни.

Facebook коментари