Събота, 16 Януари 2021 г.

Днес откриват изложба на Александър Петров в Художествената галерия в Силистра

Петдесет и една творби на художника Александър Петров - Лавандулата /1916 - 1983/ са представени на изложба в Художествената галерия.

Според куратора на изложбата Сузана Каранфилова - главен уредник в Националната галерия "Квадрат 500" той е един от авторите, които изграждат облика на българското изкуство през втората половина на ХХ век.

След събитията през септември 1944 заминава за фронта като военен художник доброволец. Създава голям брой рисунки за фронтовите и централните вестници. През 1948 картината му "Десант през Драва" е включена в българската експозиция на Венецианското биенале. Вдъхновен от Розовата долина, създава един от големите си цикли - "Розобер". Основни теми в неговото творчество са трудът, любовта, майчинството, морето. Темата за бране на лавандула се превръща в негова емблема и колегите му го наричат Александър Петров - Лавандулата. От многократните си пътувания до Париж художникът донася множество рисунки, скици, акварели.

В изложбата са включени произведения от основните цикли в творчеството на Александър Петров. Те са собственост на семейството на художника.

Facebook коментари