Събота, 16 Януари 2021 г.

"Белият генерал на Освобождението" ще препуска в Силистра по улица "Генерал Скобелев"

В сраженията за превземането на Плевен изгрява ярката звезда на пълководеца Скобелев, на неговия необикновено решителен талант на военен стратег, на изключителния му усет за маневреност в боя с турските войски. Белият генерал постига възхитителен възход, но веднага след това го сполетява убийствена покруса.

На стената блока, намиращ се на адрес "Генерал Скобелев" N13, вече се очертава картината "Генерал-майор Михаил Скобелев" на руския художник Николай Дмитриев Оренбургски, нарисувал я през 1883 година.

Михаил Скобелев е потомствен военен, той е роден на 29 септември 1843 г. и прави шеметна кариера. Произведен е в чин генерал-майор и е включен в свитата на император Александър Втори едва на 32 години - най-младият с такъв чин за времето си в Русия. Сравнявали го с Наполеон, но за разлика от френския фелдмаршал Скобелев няма изгубено сражение. Дръзко амбициозен, до самозабрава храбър, той съчетава тези си качества със солидни теоретични знания и практики от Германия, Франция, Испания, Полша, Средна Азия.

На пръв поглед житейският му път е постлан с рози, но всъщност извън бойното поле често му се налага да се бори с високопоставена завист, злословие и интриги. Отхвърлен от класата си, но обожаван от народа - такъв остава Скобелев в паметта на поколенията.
За сега не се знае кой е автора на тази идея, но още сега инициативата среща възхищение и много коментари.

Facebook коментари