Неделя, 07 Юни 2020 г.

Силистренските рибари: Протестираме, защото румънците риболуват, а ние не

Да блокират река Дунав с лодките си се канят рибари от Силистра, ако земеделското министерство не промени заповедта си за улов на дунавска скумрия. Няколко десетки рибари от Силистра и Ветрен се събраха край брега на реката в знак на протест против заповедта на министъра, с която се удължава забраната за улов на дунавска скумрия до края на месец май.

Според Афтений Чобанов, председател на СНЦ "Рибарско сдружение Ветрен – 396", най-важното е да се уеднакви риболова между двете страни на река Дунав. "Не може популацията в Румъния да е една, а в България друга… Действия при този Ковид 19 никакви не можем да предприемем – нито да стачкуваме, просто направихме едно писмо, едно възражение до министър Танева и чакаме нейния отговор.
Росен Иванов, рибар: Ние сме в Европейския съюз. Това значи, че какъвто е законът тука, такъв трябва да бъде и за румънци, и за българи, нали така? Това трябва да се уеднакви. Протестираме, защото румънците риболуват, ние не риболуваме, това е истината.

Възмущението на хората, голямата част от тях прехранващи се с риболов, е заради факта, че с тази заповед на практика 45 дни няма да се риболува една от най-чаканите и най-търсени сезонни риби.

В същото време румънските рибари вече я ловят, тъй като забраната при тях беше само 15 дни и вече изтече. Водата е плитка и топла и отдавна рибата си е хвърлила хайвера, твърдят рибарите и не приемат мотива на министерството, че забраната е "за запазване на разнообразието и популациите" на рибите.
Лъчезар, рибар: Ние нямаме правителство което да мисли за народа. Тези хора не ходят на работа, издържат се с Дунава. Какво да правят хората?

Според мнозина рибари, гласът им ще бъде чут едва като вземат крайни мерки, като блокиране на Дунава.

Пламен Атанасов, рибар: Ще затворим плавателния път от българския участък, в румънските води нямаме право, но там където е фарватера, където минават плавателните съдове, ние ще го затворим. Нека да дойдат да ни потопят лодките.

В подкрепа на силистренските рибари са и колегите им от Белене и Никопол. Писмо с възражението си относно забраната е изпратено до земеделския министър още на 30 април, но и досега няма отговор.

Репортаж и видео: Любомир Добрев

Facebook коментари