Сряда, 29 Май 2024 г.

Назад в историята: Преди 126 години Луи Айер носи първата футболна топка в България

На 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в тази сфера. Празникът датира от 2006 г., когато Министерски съвет приема решение, с което обявява датата за Ден на българския спорт. Изборът на дата не е случаен. На 17 май 1894 г. в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария, които полагат основите на организираното спортно движени в страната ни след Освобождението. Те идват по покана на тогавашния министър на Народното просвещение Георги Живков. Важни за българския спорт са имената на швейцарските учители Луи Айер, Жорж де Режибюс и Шарл Шампо.

Айер преподава физическо възпитание в Лом (1894), Силистра (1903) и Русе (1909) и е главен треньор на юнашките дружества в страната. Въвежда спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс. Ръководи техническата комисия при гимнастическия съюз "Юнак". Той донася и първата истинска футболна топка в България.

При избухването на Балканската война Айер, макар и чужд гражданин, смята защитата на втората си родина за свой дълг. В деня на обявяването на мобилизацията сформира в Русе Юнашки легион, с който и се включва в българската войска като доброволец. По време на Междусъюзническата война Айер е командир на 1-ва рота на 12-та лозенградска дружина от Македоно-одринското опълчение, сформирана в Бургас. С нея се бие на Македонския фронт при Султан тепе и Драм теке. За героизъм в боя е произведен в български офицерски чин подпоручик и на 2 пъти е награждаван с кръст "За храброст". След разгрома на България в Междусъюзническата война в 1913 година издава на френски книгата "Pro Bulgaria" (За България), в която защитава българските позиции и дарява всички приходи на българските ветерани от войните. Публикува статии за България във вестник "Ла Женев". При включването на България в Първата световна война Луи Айер отново доброволно се включва в армията. Първоначално е зачислен към обоза, срещу което протестира и е преназначен като офицер в 33-ти пехотен свищовски полк. Айер загива на 2 септември 1916 година като командир на рота от 33-ти полк при отбраната на град Дойран. Погребан е в село Чаушли, днес в Северна Македония.

В 1991 година в Русе е учредено Българско-швейцарско дружество, което носи името "Луи Айер". В негова чест са наречени също улица в София и връх Айер в планината Елсуърт, Антарктида.

На него е наименуван стадионът в град Силистра.

Facebook коментари