Неделя, 07 Юни 2020 г.

Започнаха дейности по удълбочаване на корабоплавателния път в района на Силистра

Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" започна дейности по удълбочаване на корабоплавателния път в района на Силистра.

Драгирането ще продължи през следващите няколко дни, а очакванията са от речното дъно да бъдат извадени хиляди куб. м. пясък.

Драгажните дейности се изпълняват съгласно договор между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА "Проучване и поддържане на река Дунав" и "Космос Шипинг" АД. Стойността му е 6 730 640 лева без ДДС, а очакванията са чрез драгирането да бъдат обезпечени габаритите на корабоплавателния път в критични за навигацията участъци и да се осигури устойчивост на плавателния канал.

"Космос Шипинг" АД е изпълнявала дейностите по удълбочаване на реката и през 2018 и 2019-та година. Благодарение на това са били осигурени необходимите за безпрепятствено корабоплаване дълбочини и широчини на водния път в българския участък на река Дунав.

ИА "Проучване и поддържане на река Дунав" планира да закупи собствена мултифункционална драгажна техника, с която ще изпълнява ефективно своите ангажименти за поддръжка на фарватера в българския участък на река Дунав. Новите драгажни съоръжения ще бъдат доставени в рамките на проект, финансиран от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 на стойност приблизително 20 млн. лева.

Facebook коментари