Неделя, 07 Юни 2020 г.

Силистренските рибари плашат с протести заради удължената забрана за риболов на дунавска скумрия

Професионални рибари от Силистренско недоволстват заради удължената от Министерството на земеделието, храните и горите забрана за стопански риболов на дунавска скумрия /карагьоз/.

Забраната е с мотив за опазване на биологичното разнообразие и "възникнала необходимост" за запазване на популациите на пролетно-лятно развъждащите се риби в Дунав, каза председателят на УС на СНЦ "Рибарско сдружение Ветрен - 396" Афтени Чобанов.

Изпратено е писмо до Министерството на земеделието , храните и горите, в което се настоява да се отмени заповедта за удължаване на забраната. Според Чобанов в румънския участък на Дунав забраната за улов на всякакъв вид риба е 45 дни, но за дунавската скумрия е 15 дни - от 20 април до 4 май. Докато в България забраната за улов на дунавска скумрия става 45 дни.

Според Чобанов потърпевши от това са българските рибари.

Ако не се удовлетворят исканията на рибарите за отменяне на заповедта, те остават в готовност за протестни действия, се казва в писмото на СНЦ "Рибарско сдружение Ветрен - 396". То е съгласувано и със Сдружението на професионалните рибари в Белене/ СПРБ/ "Рибел" и СНЦ "Амур" в Никопол, съобщи Чобанов.

Facebook коментари