Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Поставиха под карантина 73-ма българи върнали се от Париж, трябвало да работят за 10 евро на час

Групата от 73-ма сезонни работници,която не беше допусната във Францияза бране на ягоди, се прибра вчетвъртък у нас. Самолетът им кацнана летище София в ранния следобед, където ги очакваше линейка.Разходите по връщането им в България са поети от авиокомпаниятапревозвач, съобщиха по-рано от Министерството на външнитеработи. Въпреки уверението набългарските власти, че никой не можеда бъде върнат насила у нас, сезонните работници и посредникътим, казват, че са били качени насамолета за България против волята им.

Повечето от тях имат индивидуални договори с френски работодатели при това сключени преди доста време. Тези хора казват, че работят срещу надница от 10 евро на час, но могат да си позволяват да работят по 12 часа, защото условията за работа са добри и така си докарват по около 120 евро надница на ден.

Защитници на правата на мигрантите разкритикуваха отказа на Франция да допусне на своя територия 73 български сезонни работници, предаде Франс прес.

Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер обяви, че границите на страната ще останат затворени до 15 юни за гражданите на останалите европейски държави, но "ще станат възможни някои допълнителни изключения", отбелязва Франс прес.

Кастанер спомена по-конкретно хипотезата за "належащ икономически мотив, в частност сезонните работници в селското стопанство".

видео: БНТ 1

Facebook коментари