Понеделник, 05 Юни 2023 г.

Роднини на задържаните в Париж пред "Кворум": Френски полицаи им казали, че могат да се върнат след 11 май

С "Кворум - Силистра" се свързаха роднините на дуловчани, които от 5 май бяха задържани след кацането си във френската столица Париж. Те вече са на територията на Франция, като са били допуснати извън летището. Очаква се днес с първия полет за София те ще бъдат върнати обратно в България. Това потвърди консулът ни във френската столица Милена Узунова.

В момента българите са настанени в сграда на Червения кръст, която се намира близо до летището. Иззети са им всички лични вещи и телефони. "Снощи около 5-6 часа ни докараха тук. Условията са добри. Ние носим малски, а на летището никой от полицаите не беше. Тук също не носят маски. По-възрастните хора носеха в себе си лекарства, които обаче им бяха конфискувани", каза един от тях.

"Не е вярно, че са им отнети личните вещи. Техният разказ се отнася за 5-ти май. Телефоните им не са били отнети през цялото време. Част от хората са разговаряли с близките си и работодателите си", заяви консулът ни във френската столица Милена Узунова.

Всички са били накарани да подпишат декларации, че доброволно се връщат, а тези които отказвали им ги подписвали френските полицаи.

Според роднините, на хората им е било обяснено, че ги връщат в България, а след 11 май, когато пада извънредното положение във Франция можели пак да се върнат, защото тогава се е очаквало вече да отговарят на условията за сезонни работници.

Те също така споделиха с "Кворум-Силистра" че полетът Париж-София е насрочен за 11:20 часа българско време.

видео: Нова ТВ

Facebook коментари