Сряда, 28 Февруари 2024 г.

Нови туристически дестинации "Истър – Понтика" с участието на Силистра

В близките няколко години България и Румъния ще се опитат да създадат съвременна и богата на възможности "трансгранична културна туристическа дестинация Истър – Понтика", включваща и Силистра, съобщи Павел Василев, един от координаторите на проекта за област Силистра. "Виа Понтика" е древен римски път, който минава покрай Черно море, четем в Уикипедия. Започва от Константинопол и минава през Месемврия, Аполония, Одесос, Бизон (в наши дни в България), Калатис, Томи и Истрос (днес в Румъния).
Идеята е на Европейския институт по културен туризъм "Еврика" – Албена, с партньорството на музея на град Констанца и Сдружение "Европартньори" – Добрич. Средствата са по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България. Проектното предложение обхваща трансграничен регион с двойките градове – Добрич/Констанца, Силистра/Кълъраш и Русе/Гюргево. Тези градове се предвижда да се създадат модерни интерактивни системи за презентация на културно-историческо наследство за привличане на туристи, проявяващи интерес към елища от преди 7,5 хил. години. Бенефициенти са над 50 заинтерeсовани организации, вкл. и туристически фирми в еврорегиона "Долен Дунав". Над 30 са общините и 5 сдруженията с нестопанска цел в тях от двете страни на река Дунав и около Черноморието, които също имат интерес от развитието на проекта.
В днешно време понятието "туризъм" е в разновидности, благодарение на повече от 20 свои "определения", влезли в практиката. По света вече са познати културен, култов, поклоннически (гробът на равина Елиезер Папо в Силистра е обект на подобни посещения от евреи от цял свят), манастирски, църковен, иконен, познавателен, архитектурен, градски, селски, морски, планински, лингвистичен, фестивален (в Силистра годишно има над 10 международни и национални прояви с фестивален характер), кулинарен, гурме – туризъм, карнавален (най-известни са фестивалите във Венеция и Рио де Жанейро), винен, бирен ("Октоберфест", Германия), орнитоложки (езерото "Сребърна" е вписано в международен маршрут с това съдържание), регатен (ТИД) и т.н. туризъм. Сред нововъведенията е така нар. "халал"-туризъм, което е нов продукт в туризма – индустрия, който предвижда ваканционни дестинации за мюсюлмански семейства, спазващи правилата на шериата, т.е. без продажба на алкохол и с различни спортни и СПА-съоръжения за мъже и жени.

Йордан Георгиев

Facebook коментари