Петък, 01 Декември 2023 г.

70 сезонни работници от Дулово са блокирани на летище в Париж

Близо 70 сезонни работници от Дулово са били задържани при кацането си във френската столица Париж.

Били са щателно проверявани, иззети са им документи и телефони. Групата е пристигнала на летище "Шарл де Гол" в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати, обясниха от българското Външно министерство (МВнР).

Според приетите ограничителни мерки във Франция местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат постоянно местожителство в страната, което изключва сезонните работници.

"Брат ми, майка ми и леля ми са сред хората, които заминаха. След като са пристигнали на летището, веднага са ги задържали. Имат си трудови договори, сключени с френските им работодатели... Вчера нямаха и стол за сядане, по 10 човека, заградени на четири квадрата на летището. Имало човек от БЧК при тях, евентуално да ги върнат в България или да ги пуснат. Сега са им казали, че или подписвайте, че оставате тук и ви пускаме, където искате, там ходете, или ще ви екстрадираме от страната", разказа пред БНР Хюлия Адемова от Дулово, която вече 16 часа няма връзка с майка си.

Представител на посредническата фирма в България със седалище в Шумен - Сунай Мехмед обясни, че от години фирмата работи с френска фирма и праща българи за бране на ягоди. Дори група българи вече е пристигнала там и е започнала работа. Мехмед не може да си обясни проблема, който се е създал около новата група.

От МвнР съобщиха, че заедно със същата група не са допуснати да влязат във Франция и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години. Мисията ни в Париж очаква да получи документите на тези наши сънародници от фирматаработодател, които доказват постоянното им местожителство, за да установи контакт с местните власти.

Посолството ни в Париж прави всичко възможно, за да разреши и двата казуса.

Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция. По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище "Шарл де Гол", специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден.

На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България.

Следващият полет до София от Париж е на 7 май. Завеждащият консулската ни служба в Париж, както и преводач ще посетят българските граждани. При необходимост ще им бъде предоставена храна, както и хигиенно-санитарни материали. Считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници.

Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване.

МВнР се е свързало с Министерството на труда и социалната политика и изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", за да извършат проверка. МВнР препоръчва да не предприемате пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително.

Българските консули и дипломати не могат да отменят Вашата карантина, наложена в чужда държава. Не можем и да осигурим Вашето придвижване, ако то е забранено със заповед, закон, декрет или друг нормативен акт в приемащата държава.

Facebook коментари