Понеделник, 15 Април 2024 г.

Силистра с уникален градски парк тип "Атлантида"

Въпреки, че не е не е обособено като градски парк, резерват или друга защитена местност, едно място на брега на Дунава последните няколко седмици стана любимо място на стотици силистренци.

Разстоянието от ресторант "Истър" до "Самолета" е защитено от кейовата стена, която предпазва при високи нива на река Дунав, а в момента оформят границите на мястото на този своеобразен парк, наричан от Силистренци "върбичките" и "под върбите".

В този парк, между кейовата стена и река Дунав, има оформени алеи за разходка, като можеш да се разходиш до самия бряг на реката, да посетиш "лятната дискотека" или да си направиш барбекю на брега на реката, като даже има почти готова землянка.

Макар нерегламентиран парка си има вече табела с името "Под върбите" и са оформени пейки от паднали дървета и места за събиране на боклука.

Уникалното на този парк е, че не е достъпен целогодишно, а само когато водите на Дунав се отдръпнат достатъчно далече от кейовата стена, след което там е възможно да се разхождат хора и животни.

Както според легендата за Атлантида, която е потънала и след определен изплува от дълбините на морето така и парка под върбите ще съществува докато не дойде по-пълноводен Дунав.

Тогава направените подобрения и натрупани боклуци бъдат отнесени от водите на реката и така до следващия път когато пак феновете на парка под върбите ще започнат да го посещават.

Facebook коментари