Събота, 20 Юли 2024 г.

Опитаха се да отмъкнат оградата на самолета в Силистра

Злосторници са се опитали да посегнат на Самолета, който от 20 години стои като атракция в един от крайните жилищни комплекси на Силистра. Преди дни бдителни граждани са забелязали, че част от оградата около Самолета е прерязана и подготвена за изнасяне. Подаден е сигнал в полицията. Уведомен е и стопанинът на обекта - Центърът за ученическо, техническо и научно творчество. След бързата намеса на директора на ЦУТНТ Никола Неделчев и на секретаря на общината инж. Людмил Стоянов, целостта на оградата е възстановена.
Изведеният от употреба пътнически самолет ТУ 134 е подарен на община Силистра преди 20 години. През 1995 г. машината е предоставена за образователни цели на ЦУТНТ. Дълги години се използваше като обучителен тренажор и зала за занимания по информатика. Но заради съкращения в щата не работи от известно време. Въпреки това екопатрулите на центъра поддържат район около Самолета. Радват му се и живеещите в комплекса.
В плановете на ЦУТНТ и общината е теренът около Самолета да бъде превърнат в детска площадка и кът за отдих на възрастните, какъвто липсва сега в квартала.

Facebook коментари