Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Напрежение в земеделието: Зърнопроизводители се жалват на много слаби валежи, от ОД "Земеделие" твърдят, че няма проблеми

След като земеделци се жалваха в предишните дни, че при обичайни 400-500 литра на квадратен метър валежи за есенно-зимния период в региона от миналия септември досега са паднали четири-пет пъти по-малко, а някои от тях даже, по стар обичай, дадоха курбан за дъжд, от ОД "Земеделие" - Силистра се опитаха да успокоят създалото се напрежение.

Според информация от Областната земеделска дирекция в Силистра преобладаващата част от засетите пшеница и ечемик са в много добро състояние.

От площите с пшеница - 441 520 декара, 63.4 на сто са в много добро, 22.6 на сто - в добро, и 11.3 на сто - в средно състояние. Растенията са във фазата на вретенене. Извършени са торене и третиране с хербициди. Подадено е едно заявление за "пропаднали" 700 декара пшеница, но все още не е издаден констативен протокол.

Във фазата на вретенене са и засетите 35 890 декара ечемик. Според нституцията в много добро състояние са 52.9 на сто, в добро - 27.9 на сто, и в средно - 19.2 на сто от площите. Извършени са наторяване и третиране с хербициди. Няма нападения от гризачи в площите с пшеница и ечемик.

Явно само времето ще покаже кой е прав и кой е крив - зърнопроизводителите или институцията.

Facebook коментари