Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Спортното училище с проект за еврейски чудотворец живял в Силистра

Спортно училище "Дръстър" - Силистра реазлизира проект по издаване на справочник за еврейския чудотворец Елиезер Папо живял в града.

Той се издава със спомоществователството на The Olga Lengyel Institute (www.toli.us), като техническо оформление на справочника е на Аврам Леви и Иван Занов, а превода на английски език е направен от Александър Леви.

Елиезер Папо е роден в Сараево в семейството на равин. Завършва като първенец на випуск богословие в Букурещ - едно от най-реномираните религиозни училища.

Предлагат му да си избере къде да отиде на работа като равин. Той казва, че иска най-малката и безпросветна еврейска община, като се заклева, че ще направи от нея център на духовността.

Изборът му пада върху малък градец в тогавашната Османска империя - Силистра. Самият равин има и степен по медицина и започва да лекува хората без оглед на религиозна принадлежност.

Организира и училище. Пише книги. Сред тях е текстът, с чиято помощ се случват чудеса - "Пеле юец", който се изучава в целия свят.

И до ден днешен хора от всякакви националности идват на гроба на чудотвореца да измолят от него ходатайство да се сбъднат желанията им. Има и ритуал - преди да отправи молбата си, всеки трябва да се изкъпе или в Дунав, или в баня с вода, събрана от дъждовете и от топящия се сняг.

Може да се молиш индивидуално, но се смята, че чудотворецът чува желанията по-лесно, ако хората са се хванали за ръце около гроба.

Facebook коментари